Medarbejdere på Vestas' fabrikker i Ringkøbing, Lem og Videbæk har torsdag strejket.

Medarbejdere fra Vestas i Ringkøbing, Lem og Videbæk strejkede torsdag efter utilfredsstillende overenskomstforhandlinger.

Det oplyser fagforeningen 3F til TV Midtvest. Strejken nåede at vare frem til klokken 11, hvor medarbejderne genoptog deres arbejde.

- Medarbejderne er utilfredse med lønforhandlinger og har derfor valgt at nedlægge arbejdet, til trods for at det er det, vi kalder en ulovlig arbejdsnedlæggelse, sagde Henning Boye Christensen fra 3F Ringkøbing tidligere onsdag til TV Midtvest.

Han var ikke selv til stede ved Vestas' fabrikker, da strejken stod på.

Men han kunne fortælle, at medarbejderne havde placeret sig foran portene til indgangene til fabrikkerne, hvor de nægtede at optage arbejdet.

Ved fabrikken i Ringkøbing, hvor Vestas producerer vindmøllernes maskinhus - også kaldet naceller - var der ifølge TV Midtvest 200 medarbejdere, der havde placeret sig foran portene til indgangene.

En lokal tillidsrepræsentant orienterede medarbejderne om, at strejken er ulovlig.

- Vores tillidsrepræsentant har lige nu travlt med at orientere dem om, at det, de foretager sig, er ulovligt, og at de skal fortsætte arbejdet.

- De kan blive idømt en bod for hver dag, virksomheden mister deres arbejdskraft, sagde Henning Boye Christensen.

Årsagen til, at strejken er ulovlig, er, fordi overenskomstparterne er enige om, at arbejde kun kan nedlægges, hvis man ikke kan nå til enighed om overenskomst. Og eftersom de centrale parter er nået til enighed om overenskomsten, er strejken ulovlig.

Overenskomsten, som medarbejderne er utilfredse med, er en såkaldt central overenskomst om minimumslønninger.

Det betyder, at flere parter, herunder Dansk Industri, 3F og HK, har forhandlet en central overenskomst om, hvor minimumslønnen skal ligge.

Herefter er det op til de enkelte tillidsrepræsentanter på de enkelte virksomheder at forhandle løn lokalt hos hver virksomhed.

Globalt beskæftiger Vestas 29.000 ansatte, og cirka 6000 af dem arbejder i Danmark.

/ritzau/