Lyt til artiklen

Flere boliger er til salg i forhold til for et år siden. Markedet står i en ny virkelighed, siger cheføkonom.

I januar var der færre til salg-skilte langs de danske veje. I hvert fald sammenlignet med måneden forinden.

Igen er der nemlig sket et mindre månedligt fald i boligudbuddet. Det viser nye tal for fra Boligsiden.

Det er anden måned i træk, at udbuddet af huse falder. Dermed er der nu 30.307 huse til salg - et fald på godt én procent.

For ejerlejligheder er udbuddet faldet tre måneder i træk, mens det for sommerhuse er fire måneder.

Hos Boligsiden siger boligøkonom og kommunikationsdirektør Birgit Daetz dog, at det er naturligt, at det samlede udbud af boliger til salg falder i starten af året.

- Generelt ser vi, at når vi nærmer os januar måned, er interessen for at sætte boligen til salg lidt vigende, siger hun.

- Samtidig er interessen for at købe lav omkring årsskiftet, tilføjer Birgit Daetz.

Faldet kommer heller ikke som en stor overraskelse for cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Han bemærker også, at der over det seneste år faktisk er kommet betragteligt flere salgsskilte på boligmarkedet.

Ifølge Boligsiden er der ved indgangen til februar tale om en stigning på knap 37 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, hvor der blot var 22.145 huse til salg.

Der er også blevet flere ejerlejligheder og sommerhuse at vælge imellem end for et år siden. Lige nu er der 7641 ejerlejligheder til salt, mens tallet for sommerhuse er på 4347.

Skal man finde den største årsag til, at der er flere til salg-skilte, peger cheføkonomen på, at boligmarkedet står i en ny virkelighed med højere renter og energipriser, og at der generelt er økonomisk usikkerhed.

- Køberne har simpelthen trukket følehornene til sig, og det har været med til at hive handlerne ned på det laveste niveau i omkring et årti, siger Jeppe Juul Borre og fortsætter:

- Når vi ser, at der bliver handlet færre boliger, så giver det mulighed for at til salg-skiltene hober sig mere og mere op, tilføjer han.

Hos Nykredit bemærker boligøkonom Mira Lie Nielsen blandt andet, at der på et år er kommet over dobbelt så mange villaer og rækkehuse til salg i Region Hovedstaden.

- Det fortæller os, at opbremsningen på boligmarkedet rammer rigtig hårdt i hovedstadsområdet.

- Køberne har simpelthen ikke længere råd til at købe husene til de priser de ligger til salg til, fordi renterne er steget så meget hen over et års tid, siger hun.

Ud af de 30.307 villaer og rækkehuse, der er til salg, ligger 5156 af dem i Region Hovedstaden.

/ritzau/