Set over en bred kam er danske pensionsopsparinger kommet godt fra land i 2023 ifølge chefstrateg.

Hvis danskerne i påsken skulle forvilde sig ind og tjekke deres pensionsopsparing, vil de formentlig blive mødt af positive nyheder.

Ifølge PFA's chefstrateg, Tine Choi Danielsen, har markederne samlet set trodset bankkriser, inflationstal og rentestramninger og leveret et lille plus i årets første tre måneder.

- Jeg tror, at de fleste vil blive lidt positivt overrasket, siger hun.

- De ligger stadig i et lille plus set i forhold til årets start. Der tror jeg, at de fleste havde forventet, at det så noget værre ud. For vi har jo været igennem den her periode med bankkrak i både i USA og Europa.

- De negative overskrifter kunne godt give et indtryk af, at det ikke ser helt så godt ud.

Eksempelvis er det danske eliteindeks C25 oppe med 5,3 procent sammenlignet med for et år siden.

Under overfladen gemmer sig selvfølgelig flere nuancer. Eksempelvis kan man været blevet ramt hårdt, hvis ens pensionsopsparing har været sat i bankaktier.

Banksektoren har ifølge Tine Choi Danielsen haft et hårdt kvartal med et negativt afkast på fem procent. Men i andre sektorer ser det anderledes ud.

- Der er nogen, der har nydt godt af, at det ser ud til at centralbankerne snart er færdige med at stramme pengepolitikken - i hvert fald for USA's vedkommende, siger hun.

Hun fremhæver eksempelvis it-sektoren, der ifølge chefstrategen er oppe 16 procent i år efter et sløjt 2022

Også andre ting, der ofte følger de økonomiske med- eller modvinde, såsom luksusbrands har haft et godt første kvartal i 2023.

Der har også været penge at hente på obligationer, da uroen omkring bankerne har banket renterne ned.

Det er særligt forventningen til udviklingen hos centralbankernes rente, der driver markedet op ad, vurderer Tine Choi Danielsen.

- Aktiemarkeder kigger jo fremad, siger hun.

- Når Federal Reserve holder pause (i rentestigningerne, red.), så er det næste skridt som regel, at de sænker renterne.

- Det forudsætter, at inflationen udvikler sig i den retning, vi alle sammen går og håber på.

Selv om den gode start på året måske kan hjælpe lidt på påskehumøret, er der ikke udsigt til vilde stigninger, spår PFA's chefstrateg.

- Kigger man på hele året, så har vi en forventning om et lille positivt afkast. Et eller andet sted mellem nul og fem procent, siger hun.

/ritzau/