»De er som junkier på statsstøtte, mens vi kan klare os selv.«

Det var ikke mange rosende ord, Ryanairs topchef fyrede af om sine to konkurrenter SAS og Norwegian,

Torsdag kunne Eddie Wilson, topchef i lavprisselskabet Ryanair, præsentere deres syv nye ruter fra Billund Lufthavn.

Og ifølge Finans stod den på blå himmel og højt humør. Men altså ikke ligefrem kærlige gloser til de to konkurrenter, der måtte høre sig selv blive omtalt som »junkier på statsstøtte.«

Ryanair har før været i karambolage med sine konkurrenter.

Ryanair har klaget flere gange over den statsstøtte, som nogle flyselskaber har fået under coronapandemien.

Tilbage i 2020 fik SAS en ordentlig kapitalindsprøjtning i form af et lån på 2,3 milliarder kroner, der skulle hjælpe flyselskabet under coronakrisen.

90 procent af det lån blev sikret af Danmark og Sverige, der stillede en statsgaranti. Den danske stat ejer 14 procent, mens den svenske stat ejer 14,8 procent af selskabet.

Og netop selskaber som SAS og Norwegain, der delvist er satsejede, udråber topchefen som de store tabere i kampen om pladserne på flymarkedet.

Nogle selskaber må lade livet. Der er nemlig kun plads til tre – fire store spillere på markedet, mener Eddie Wilson. En af de spillere er Ryanair, mener topchefen selv, det skriver Finans.

Spoler vi tiden tilbage til 2015, lukkede Ryanair sin base i Danmark. En base, der lå i Billund.

Det skete efter et opgør med den danske fagbevægelse, der ville have lavprisselskabet til at indgå aftaler med de lokale fagforeninger, så de kunne tegne en overenskomst.

Men det nægtede selskabet, og efter at arbejdsretten afgjorde, at en konflikt mod Ryanair ville være lovlig, forlod selskabet altså Danmark.

Men fra 28. oktober har de atter en base i Billund. Ifølge Finans er der dog fortsat ikke indgået en overenskomstaftale mellem parterne.