Anbefalingerne fra et fagudvalg sendes nu i offentlig høring indtil 7. august.

De kommende topchefer i Danmarks største banker skal kunne fremvise ti års relevant erfaring for at kunne blive godkendt til jobbet.

Det er en af anbefalingerne i en ny rapport fra Finanstilsynet, der er lavet af et udvalg af professorer og fagfolk.

Anbefalingen gælder administrerende direktører for de såkaldte Sifi-banker.

Det er banker, som er så store, at det vil kunne skabe problemer for hele den danske økonomi, hvis de vakler.

- Ti års nylig praktisk erfaring indenfor områder relateret til det konkrete instituts forretningsmodel, hvoraf en signifikant andel er opnået i en ledelsesrolle, lyder anbefalingen i rapporten.

Det er områder som de finansielle markeder, realkreditvirksomhed og den finansielle lovgivning, cheferne skal vide noget om.

Finanstilsynet skal sikre, at ledelsen i finansielle virksomheder er egnede til deres job.

I øjeblikket er der i tilsynets krav til nye topchefer ingen krav til mængden af erfaring, men bare at de skal have tilstrækkelige evner.

Blandt andet Danske Bank og Jyske Bank er udpeget til at være Sifi-banker.

Netop Danske Bank kom i slutningen af 2018 i fokus, da banken foreslog, at Jacob Aarup-Andersen skulle efterfølge Thomas Borgen som topchef.

Finanstilsynet mente dog, at han manglede erfaring fra kreditområdet, og i stedet blev hollandske Chris Vogelzang administrerende direktør for banken.

Jacob Aarup-Andersen, der siden har været midlertidig finansdirektør i Danske Bank, er siden blevet topchef for servicekoncernen ISS.

Målet med anbefalingerne er ifølge Jesper Berg, der er direktør i Finanstilsynet, at reglerne bliver lettere at navigere i.

- Udvalgets rapport konkretiserer de allerede gældende regler, men kommer også med anbefalinger til yderligere krav, som vil styrke ledelsen af de omfattede finansielle virksomheder, siger han i en meddelelse.

Finans Danmark, der er interesseorganisation for den finansielle sektor, er sammen med andre aktører kommet med input til arbejdet.

Juridisk direktør Kjeld Gosvig-Jensen peger på, at det er vigtigt at finde den rette balance i kravene:

- For os er det vigtigt at finde den rette balance og proportionalitet mellem de høje krav, der skal stilles, og så muligheden for at finde og tiltrække de rigtige, kvalificerede medarbejdere til at drive bank i Danmark.

- Nu venter der en høringsfase, hvor vi får lejlighed til at høre vores medlemmers holdning til de enkelte anbefalinger, skriver han i en kommentar.

For danske banker, der ikke er Sifi-banker, anbefales det, at topcheferne skal have fem års nylig praktisk erfaring.

Fagudvalget blev nedsat af et bredt politisk flertal i september 2018 og skulle kigge på måder at styrke indsatsen mod hvidvask.

Anbefalingerne sendes nu i offentlig høring indtil 7. august, inden Finanstilsynet beslutter, om de skal indgå i kravene.

/ritzau/