374 milliarder norske kroner.

Det er hvad den norske oliefond har tabt på sine investeringer i aktier i tredje kvartal.

Det svarer til et negativt afkast på 2,1 pct., og dermed har de klaret sig 0,17 pct. bedre end deres benchmark, skriver Bloomberg News.

»Det var især teknologi-, industri- og forbrugersektorerne, der bidrog negativt til afkastet,« lyder det fra vice adminstrerende direktør Trond Grande om kvartalsresultatet.

I slutningen af september havde Oliefonden 70,6 pct. af sine midler investeret i aktier, mens 27,1 pct. var i obligationer, 2,2 pct. i ejendomme og 0,1 pct. i infrastruktur til vedvarende energi. 

Oliefonden rapporterede sidst et kvartalsvis tab for et år siden.

Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank forklarer, at det især var en stærkere norsk krone, som har givet Oliefonden modvind i tredje kvartal. Det skyldes, at investeringerne er i udenlandsk valuta. 

»En stærkere krone betød i tredje kvartal, at Oliefonden mistede 264 milliarder norske kroner i indtægter. Samlet set blev der tilført 139 milliarder norske kroner fra energisalg,« tilføjer han. 

Oliefonden er interessant at kigge på, da de er verdens største enkeltejer af børsnoterede selskaber og ejer omkring 1,5 pct. af alle globale aktier. 

Ved udgangen af tredje kvartal havde Oliefonden en værdi på 14.801 milliarder norske kroner. For at sætte det i perspektiv, er Oliefonden cirka fem gange større end hele den danske økonomi i 2022.

Indtægterne kommer fra salg af olie, naturgas og investeringer. 

»Nordmændene valgte nemlig for flere årtier siden, at indtjeningen fra olie- og gaseventyret skulle komme fremtidige generationer til gode ved at samle indtægterne i en fond,« forklarer Kim Blindbæk. 

Lige nu lukrerer den norske økonomi på, at der er stor efterspørgsel på olie og naturgas. Samtidig er prisen steget en del i den seneste tid. 

Derudover har mange europæiske lande været ude og lede med lys og lygte efter alternativer til den russiske olie og naturgas efter deres invasion af Ukraine. Her har pilen ofte peget på Norge.