Du skulle have stået last og brast med os andre, råber rasende sygeplejersker til FOA-boss Dennis Kristensen.

København. Det er et spørgsmål om, hvor sikker man vil være på, at arbejdsgiverne ikke kan tage de ansattes betalte frokostpause, der har ført til, at LO-forbundene har indgået en aftale med regionerne uden faggrupper som akademikere og sygeplejersker.

Så langt er FOA's afgående formand, Dennis Kristensen, enig med en gruppe rasende sygeplejersker og pædagoger, der onsdag demonstrerer imod ham foran Forligsinstitutionen. Men der hører enigheden så også op.

Demonstranterne, der blandt andet bærer skilte med teksten "Dennis Krystersen", mener, at Kristensen er rendt fra den musketered, fagbevægelsen har indgået under mottoet "En løsning for alle".

Men sådan mener Dennis Kristensen ikke, at man kan stille det op.

- Vi har indgået præcis en aftale med de punkter, vi har været enige om på forhånd. Og så har vi ladet spørgsmålet om spisepausen - om nogen ville betale for at få en ekstra sikring - det har vi ladet være deres sag, siger Kristensen.

- De valgte på et tidspunkt at rejse sig og sagde, at de ikke ville være med længere. Vi blev siddende og forhandlede færdig. Så nej, vi har ikke brudt nogen solidaritetspagt.

- Vi har haft én uenighed: Hvor langt rækker spørgsmålet om at få sikret sin spisepause. Vi har fået en sikring, som vores jurister i LO mener, er en forbedring af den retsstilling, vi har i dag. Andre har sagt, at de vil have en, de kan gå i retten med.

Men anføreren for de protesterende sygeplejersker, Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, har en helt anden udlægning af det forløb, der natten til onsdag førte til aftalen mellem LO og arbejdsgiverne.

Hun mener, at LO har fået lønstigninger, der er større, end de selv havde kunnet forhandle hjem, med fra forhandlingsbordet. Og så har efterladt de andre faggrupper, der ikke mener, at der er stærke nok retsgarantier for spisepausen.

- I skulle have stået last og brast med os alle sammen, siger Anni Pilgaard til Dennis Kristensen.

Her ændrer seancen karakter til et skænderi mellem Pilgaard og Kristensen om, hvorvidt det var LO-forbundene, som FOA er et af, eller de andre fagforeninger, der forlod forhandlingerne.

Hvorefter Dennis Kristensen maser sig vej gennem demonstranterne og forsvinder ind i Forligsinstitutionen.

Bagefter forklarer Anni Pilgaard, hvorfor en stærkere retsgaranti for spisepausen er så vigtig for sygeplejerskerne:

- Der er arbejdsgivere, der har sagt, at det er en kutyme, som man kan opsige med tre måneders varsel lokalt. Skal det være vores tillidsrepræsentanter, der møder den opsigelse? Vi mener, at det er et fællesskab, der skal stå sammen, siger Anni Pilgaard.

Hun vil ikke forholde sig til, hvordan det bliver at stå i en situation, hvor sygeplejerskerne ender i konflikt, mens deres sosu-assistent-kolleger fortsat skal gå på arbejde. Det er spekulation, så længe forhandlingerne foregår, mener Pilgaard.

Striden er brudt ud, kort tid efter at lønmodtagernes to store hovedorganisationer, LO og FTF, hvorunder Dansk Sygeplejeråd hører, har vedtaget at slå sig sammen.

Anni Pilgaard understreger, at det ikke er en kommende ny, sammenlagt hovedorganisation, der skal forhandle for sygeplejerskerne fremover. Det skal fortsat være en særligt forhandlingsfællesskab.

- Det er jeg p.t. godt tilfreds med, siger Pilgaard.

/ritzau/