Lyt til artiklen

I begyndelsen af næste år vil den svenske rente nok blive hævet yderligere, advarer Sveriges centralbank.

I et forsøg på at tøjle den stigende inflation har den svenske centralbank, Riksbanken, torsdag formiddag meddelt, at man hæver renten for fjerde gang i år.

Renten hæves med yderligere 0,75 procentpoint til 2,5 procent. Det sker på et rentemøde. Det bringer renten op i det højeste niveau siden 2008.

Samtidig flager Riksbanken for yderligere stigninger.

»Prognosen viser, at styringsrenten sandsynligvis vil blive hævet yderligere i begyndelsen af næste år til lige under tre procent,« skriver Riksbanken i en pressemeddelelse.

»Riksbanken vil tilpasse pengepolitikken på en måde, der er nødvendig for at sikre, at inflationen kommer tilbage til målet inden for en rimelig periode,« lyder det videre.

Den svenske rente blev senest hævet i september. Her løftede man den med et helt procentpoint. Det var den største rentestigning i 30 år.

Inflationen har også fået godt fat i Sverige. I oktober blev den opgjort til at være 10,9 procent.

Rentestigninger er et værktøj, som centralbankerne bruger til at begrænse forbrugslysten. Det skal medvirke til, at prisstigningerne begynder at falde igen.

Ifølge Kim Blindbæk, der er seniorøkonom hos Sydbank, skal den svenske centralbank forsøge at balancere rentestigningerne med et boligmarked i frit fald.

»De svenske boligpriser er faldet omkring 12 procent i år, og der er udsigt til flere boligprisfald. Boligprisfaldet er faktisk sket hurtigere end under finanskrisen, hvor det samlede prisfald også var mindre,« skriver han i en kommentar.

»Størstedelen af de svenske boliglån er med variabel rente, og derfor rammer Riksbankens renteforhøjelser boligejerne hårdt. Derudover er de svenske boligpriser i en periode steget en del mere end indkomsterne.«

/ritzau/