Tre af videnskabsmanden H.C. Ørsteds tiptipoldebørn lægger nu sag an mod det tidligere DONG.

De er utilfredse med, at DONG i oktober skiftede navn til Ørsted. Det skriver Berlingske.

»Jeg synes, det er en meget stor provokation, at man gør sig synonym med Ørsted. Og det er meget krænkende. Det går virkelig tæt på ens identitet. Efterfølgende, da navnet var blevet implementeret og sat op på diverse bygninger, da var det altså meget grænseoverskridende,« siger Søren Ørsted, der er tiptipoldebarn til H.C. Ørsted, til avisen.

H.C. Ørsteds efterkommere mener, at enegiselskabet overtræder selskabslovens paragraf 2, stk. 2, som fastslår: 'I navnet må ikke optages slægtsnavn, firmanavn, særegent navn på fast ejendom, varemærke, forretningskendetegn og lign., der ikke tilkommer kapitalselskabet, eller noget, som kan forveksles hermed.' Desuden har selskabet taget et EU-patent på navnet, hvilket ifølge efterkommerne er i strid med den danske varemærkelovgivning.

Spørgsmålet er dog, om navnet Ørsted er tilstrækkelig sjældent til at det kan registereres som varemærke. 1.200 danskere hedder Ørsted. Gennem mange år har det krævet 30 bærere af navnet for at kunne beskytte det.

Ørsted, altså selskabet, afviser kritikken.

»Vi har foretaget en meget grundig juridisk undersøgelse, inden vi valgte navnet, og på den baggrund er vi helt trygge ved, at vi har retten til at anvende navnet Ørsted. Navnet har vi i øvrigt anvendt i op mod 100 år på H. C. Ørstedværket. Vi ser vores valg af navn som en hyldest til H. C. Ørsted, og vi har lagt stor vægt på at anvende navnet på en respektfuld måde i forhold til videnskabsmanden,« skriver kommunikationschef Martin Barlebo i en mail til Berlingske.

Søren Ørsted 'kan ikke se', hvordan striden skulle ende med et forlig, hvor efterkommerne får en pose penge af selskabet, der til gengæld så kan fortsætte med at bruge navnet.