Som en konsekvens af coronakrisen bliver SAS nødt til at afskedige op mod 5000 fuldtidsansatte.

Det oplyser SAS i en pressemeddelelse. Afskedigelserne svarer til lidt under halvdelen af den samlede stab i det skandinaviske luftfartsselskab.

Ud af de 5000 fuldtidsstillinger ventes cirka 1700 at blive fundet i Danmark.

De resterende stillinger bliver fundet i Sverige og Norge. Mere præcist skal der siges farvel til omkring 1900 i Sverige og 1300 i Norge.

SAS tager konsekvensen af den manglende efterspørgsel.
SAS tager konsekvensen af den manglende efterspørgsel. Foto: ANDERS WIKLUND
Vis mere

Nedskæringerne sker som konsekvens af coronakrisen, der har gjort et stort indhug i SAS' økonomi.

For at mindske spredningen af virusset har SAS og andre luftfartsselskaber ikke kunnet flyve som normalt, og det har givet færre passagerer og derved færre penge i kassen hos SAS.

Og selv om luftfartsselskabet har kunnet sende langt størstedelen af de ansatte hjem med løn takket været politiske hjælpepakker, så har det altså ikke været nok til at friholde SAS fra at skulle foretage afskedigelser.

»Da vi trådte ind i den her svære periode i starten eller midten af marts, havde vi stadig tro på, at efterspørgslen ville vende tilbage relativt hurtigt, og at vi ville få en nogenlunde normal sommer.«

»Men cirka en måned til halvanden inde i krisen ved vi nu bedre. Vi ved, at sommeren ikke bliver som normalt, og at efterspørgslen for at flyve vil være væsentligt lavere, siger Rickard Gustafson,« administrerende direktør i SAS.

Han tilføjer, at den lavere efterspørgsel ventes at fortsætte i resten af 2020, og at der måske kan komme en forbedring i 2021.

Først i 2022 forventer han, at efterspørgslen vil være tilbage på niveauet fra før krisen.

Udsigterne til en fortsat lav efterspørgsel og dermed pres på økonomien har potentiale til at føre til endnu flere afskedigelser inden for luftfartsbranchen.

Det vurderer Michael Svane, direktør i brancheforeningen Dansk Luftfart.

»Jeg forventer i hvert fald, at vi får flere dårlige nyheder - og dårlige nyheder kan jo også være, at andre kommer til at gå samme vej som SAS,« siger han.

Ved udgangen af januar havde SAS lidt over 10.000 ansatte samlet set.

Det fremgår af senest offentliggjorte årsregnskab.

I den kommende proces med afskedigelserne af de op mod 5000 ansatte vil SAS samarbejde med blandt andet fagforeningsrepræsentanter for at prøve at finde løsninger, som vil påvirke så få mennesker som muligt.

»Det er en brutal meddelelse at komme med. Jeg ærgrer mig over, at jeg er nødt til det. Men det er absolut nødvendigt for vores langsigtede overlevelse,« siger Rickard Gustafson med henvisning til meddelelsen om afskedigelser.

I SAS' ejerkreds sidder blandt andet den danske stat. Sammen med Sverige ejer Danmark nemlig 29 procent af aktierne i SAS.

/ritzau/