SAS's piloter i Danmark, Norge og Sverige strejker. Parterne har ikke sat sig tilbage til forhandlingsbordet.

SAS ventes lørdag at træffe en beslutning om søndagens afgange. Omkring 34.000 passagerer var lørdag ramt af flyaflysninger hos flyselskabet SAS på grund af pilotstrejke.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

- Beslutningen om, at vi også må aflyse afgange søndag, bliver taget lørdag formiddag, siger pressechef i SAS Knut Morgen Johansen til NTB.

Det er piloterne i SAS, der strejker. Strejken skyldes, at piloterne og SAS ikke har kunnet blive enige om indholdet i nye overenskomster.

Striden drejer sig kort fortalt om arbejdstid og løn.

Piloterne ønsker blandt andet mere i løn og mere forudsigelighed og kontrol over deres vagtplaner, så de i højere grad ved, hvornår de skal arbejde, og hvornår de har fri.

SAS har til gengæld sagt, at de finder piloternes krav "helt urealistiske". Selskabet har meddelt, at piloternes krav er uansvarlige, hvis selskabet skal kunne klare sig i et meget konkurrencepræget marked.

Fredag førte strejken til knap 700 aflysninger, hvilket ramte 72.000 passagerer.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT har intet ændret sig mellem de forhandlende parter.

Freja Annamatz, der er pressechef i SAS, oplyser til TT, at der i øjeblikket ikke er forhandlinger mellem flyselskabet og piloternes fagforening.

- Vi ønsker, ikke andet end at parterne kommer tilbage til forhandlingerne så hurtigt som muligt, så flere passagerer ikke bliver ramt, siger hun ifølge TT.

Ifølge BT regner SAS ikke med, at der vil opstå decideret kaos i lufthavnene, da selskabet ifølge dets danske pressechef, Mariam Skovfoged, åbnede for ombooking otte dage før strejken.

Parterne har forhandlet siden marts, og natten til fredag nat brød forhandlingerne sammen.

Piloterne ønsker en lønstigning på omkring 13 procent. Hvis selskabet opfylder det, vil det føre til en eksplosion i SAS' udgifter.

Det fortalte selskabets administrerende direktør, Rickard Gustafson, til Ritzau Finans fredag uden dog at sige, hvad det præcis vil koste luftfartsselskabet.

Et aftaleudkast kom på bordet inden forhandlingerne brød sammen. Det involverede bedre mulighed for piloterne til at påvirke deres vagtplaner samt en lønstigning på 2,3 procent.

Mens arbejdsgiversiden nikkede ja, var det ikke vilkår, som piloterne ville acceptere.

/ritzau/