Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

De strejkende SAS-piloter har ifølge den svenske avis Aftonbladet tilbudt at gøre en undtagelse fra deres strejke og flyve chartergæster, der er fanget uden alternative flyruter, hjem fra deres destination.

Den svenske avis henviser til en pressemeddelelse fra Svensk Pilotforening. Tilbuddet omfatter ifølge Dansk Metal også de danske piloter.

»Visse af vore destinationer er utilgængelige og savner andre alternativer for rejsende til at komme hjem,« står der ifølge Aftonbladet i pressemeddelelsen.

»Situationen risikerer at blive uholdbar for vores charterrejsende ved en langvarig strejke, og derfor strækker vi en hjælpende hånd ud.«

Som modydelse vil de have, at SAS skal trække deres lockout af piloterne tilbage. Efter piloterne varslede en strejke, varslede SAS en lockout af piloterne som modsvar. På grund af strejkevarslet havde det dog tæt på ingen praktisk effekt.

Ifølge det svenske nyhedsbureau, TT, kræver piloterne også, at SAS ikke bruger andre selskaber til at flyve nye rejsende af sted til de pågældende destinationer.

Til TT siger SAS' svenske pressechef, Karin Nyman, at SAS vil have alle chartergæster hjem.

»Vi har fra begyndelsen ønsket en undtagelse for charter-rejsende, hvilket vil være rimeligt. Charter-rejsende har virkeligt svært at booke deres rejser om, så de strander. Det sagde piloterne nej til,« siger hun til TT.

Da strejken trådte i kraft, aftalte SAS og piloterne, at alle SAS-fly ville blive fløjet hjem til deres base med passagerer.

Ifølge Aftonbladet vil piloterne ikke flyve nye passagerer ud til destinationer uden alternative flyruter. Undtagelsen om at flyve dem hjem skal vare i et par uger.

Den norske pilotforening oplyser til det norske nyhedsbureau, NTB, at piloterne sigter efter at have en aftale på plads med SAS i aften.

Charter-rejsende udgør en mindre del af SAS' rejsende. I juni udgjorde de eksempelvis 133.000 ud af 1,95 millioner rejsende.

/ritzau/

Andre læser også