Konkursramte OW Bunker solgte sig til med misinformation, da det blev børsnoteret, skriver Finanswatch.

København: Det skandale- og konkursramte olieselskab OW Bunker gik på børsen med et prospekt, der var voldsomt kritisabelt. Det skriver branchemediet Finanswatch baseret på en omfattende rapport fra selskabets kurator.

OW Bunker gik på børsen i starten af 2014, men faldt spektakulært sammen i starten af november sidste år. Det kostede de nye aktionærer milliarder.

Prospektet, den oversigt over et selskab, der skal udarbejdes før en børsnotering og give investorer et billede af det, indeholdt dog misvisende informationer, udeladte informationer og misledende information ifølge rapporten.

Ifølge Finanswatch finder kurator, at prospektet var så misvisende, at det var lovstridigt.

Kurator angriber i rapporten den tidligere ledelse, mens flere bestyrelsesmedlemmer og bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen ikke vurderes at have gjort noget galt.

Blandt de kritisable forhold, som kurator Søren Halling-Overgaard nævner, er ufuldstændige regnskaber, ufuldstændig information om datterselskabet Dynamic Oil Trading og det faktum, at det ikke fremgår, hvor meget spekulation der blev bedrevet.

OW Bunker blev børsnoteret som et selskab, der solgte brændstof videre til rederier og andre shippingkunder. Ved sin notering havde det en værdi på 5,3 milliarder kroner.

Et sådan selskab bør ikke være særligt risikobetonet, da det lever af en lille difference mellem indkøbspris og salg. Og kan hæve prisen, hvis olieprisen stiger.

Men pludseligt gik OW Bunker konkurs. Det viste sig, at selskabet havde spekuleret voldsomt i olieprisen, stik imod oplyst, og tog voldsomme tab, da olieprisen pludseligt dykkede.

OW Bunker blev børsnoteret af sin ejer, kapitalfonden Altor. Bankerne, der stod for børsnoteringen, var Nordea, Morgan Stanley, Carnegie og ABG Sundal Collier.

Efterfølgende har aktionærer sagsøgt OW Bunker.

/ritzau/