København. Danskerne skal igen til at betale mere i porto. PostNord i Danmark hæver prisen for at sende et almindeligt brev fra 1. januar 2018.

Det mest almindelige brev, der må veje op til 50 gram, stiger med en krone fra otte til ni kroner. Det svarer til en prisstigning på 12,5 procent. Men et brev på op til 500 gram stiger fra 32 til 45 kroner - svarende til en stigning på lige over 40 procent.

Ifølge PostNord er det tvingende nødvendigt at hæve prisen, fordi danskerne efterhånden sender meget få breve til hinanden.

- Vi effektiviserer og nedbringer vores omkostninger i højt tempo. Men den hastighed, som brevene falder med, er så høj, at omkostningerne ikke kan nedbringes i samme takt.

- Med færre breve per aflevering bliver omkostningerne på det enkelte brev højere, og derfor må vi også hæve prisen, siger Jørgen Loft Holm, chef for brevområdet i PostNord Danmark, i en pressemeddelelse.

Et brev på op til 100 gram stiger fra 16 til 18 kroner - svarende til 12,5 procent.

Og mens et brev på op til 500 gram stiger de markante 40 procent, indføres til gengæld en grænse for breve op til 250 gram, der kommer til at koste 36 kroner.

PostNord fremhæver, at antallet af breve faldet med 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

Priserne på de såkaldte Quickbreve, som omdeles fra dag til dag mod ekstra porto, ændres der ikke på. Det koster fortsat 27 kroner for breve op til 100 gram.

Det vakte røre, da PostNord 1. januar 2016 satte portoen op fra 10 til 19 kroner for et almindeligt brev.

Siden har en ny postlov blandt andet betydet, at almindelige breve ikke længere skal omdeles fra dag til dag. Et almindeligt brev må således være fem dage undervejs.

De faldende brevmængder i Danmark betyder, at den danske del af PostNord er i dyb krise. Der er derfor behov for en omlægning af selskabet.

PostNord har bedt ejerne - den danske og svenske stat - om 2,3 milliarder kroner til en redningspakke, der skal gå til en omlægning af selskabet. Den danske og svenske regering forhandler i øjeblikket om, hvordan den regning skal fordeles.

/ritzau/