Mørke toner fra ECB kommer til at kunne mærkes på de cirka 200.000 boligejere, der skal omlægge lån fra nytår.

Selvom Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag ikke overraskede nogen med sin rentestigning, var der alligevel overraskende dystre toner om fremtiden, og det kommer til at kunne mærkes hos særligt omkring 200.000 danske boligejere.

»Der blev bidt mærke i en benhård retorik fra ECBs side, hvor de går ud og siger, at renten den skal højere op, og den vil også blive oppe på et højere niveau i lang tid,« siger privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank.

»Der er ikke nogen tvivl om, at vi så i går, at efter meldingen så skød renterne i vejret. Og det rammer altså primært ned hos de danske boligejere, der har et variabelt forrentet lån. Særligt dem, der skal have ny rente på deres lån fra 1. januar.«

ECB hævede torsdag sin rente med 0,5 procentpoint fra 1,5 procent til 2,0 procent. Nationalbanken fulgte senere torsdag trop.

Når centralbankerne hæver renterne, påvirker de private markeder for udlån. Markederne har dog oftest forudset, at der er rentestigninger på vej og oftest også, hvor store de er.

Men ECBs varsel om, at der bliver behov for flere rentestigninger og måske i længere tid end hidtil ventet, var med til at presse rentemarkederne op.

For en særlig gruppe danske boligejere er det for tiden spændende, hvor rentemarkedet bevæger sig hen.

Fra nytår skal omkring 200.000 danskere have ny rente på deres realkreditlån. Den nye rente fastsættes 27. december.

Som det ser ud nu, må de ifølge Brian Friis Helmer se frem til en markant ændring:

»Hvis man står med et lån med afdrag på 1,5 millioner kroner, så skal man ud at finde 1.000 kroner ekstra om måneden i ens budget,« siger han.

»Har man et afdragsfrit lån, så er det et beløb på cirka det dobbelte. Så det er bestemt noget, der kan mærkes.«

/ritzau/