Gasdirektiv blev spået en stille død, men EU-lande blev enige. De skal tirsdag forhandle med EU-Parlamentet.

Hvis Putin, Ruslands præsident, drømte om at slå en hurtig handel af med Tyskland om gasleverancer til Europa, så blev han vækket af en kold spand vand, da EU-landenes ambassadører fredag mødtes i Bruxelles.

Her stemte alle lande - bortset fra Bulgarien - for et kompromis, der betyder, at rørledninger til tredjelande skal være omfattet af EU-regler. Det var overraskende, da Tyskland længe havde sikret sig et blokerende mindretal.

Morten Helveg Petersen, som repræsenterer den liberale gruppe (Alde) i EU-Parlamentets forhandlinger med EU-landene og EU-Kommissionen, kalder det "lovende". Forhandlingerne indledes tirsdag i Strasbourg.

Dermed er parlamentet og EU-landene nemlig enige om essensen: Gasrør som Nord Stream 2 skal være omfattet af EU-regler.

- Det er positivt. Det skal garantere, at Putin ikke sidder og bestemmer det hele i Moskva, siger Morten Helveg Petersen.

I Rusland er udviklingen blevet modtaget køligt. Her er interessen blandt andet at lede gas uden om transitlandet Ukraine og direkte til EU.

- Hvis man forbereder forhindringer for at tvinge Rusland til at pumpe gas gennem Ukraine efter deres betingelser, deres tariffer og med usikkerhed om de retmæssige forhold, så er det usandsynligt, at dette projekt vil fungere, sagde Ruslands viceudenrigsminister, Aleksander Pankin, forleden til russiske nyhedsbureauer.

Det kompromis, som Tyskland og Frankrig indgik før fredagens møde, vil i praksis medføre, at tyskerne kan indlede forhandlinger om driften af Nord Stream 2 med det russiske selskab Gazprom.

Men, det skal ske i respekt for EU's gasdirektiv. En aftale vil være omfattet af EU's konkurrenceregler.

Der sikres gennemsigtighed om prisen på russisk gas. Det vil ifølge en EU-diplomat sikre, at Rusland ikke bare langsomt kan skrue op for prisen.

Nord Stream 2 forpligtes også til at stille en mindre del af kapaciteten til rådighed for en tredjepartsleverandør - hvis en sådan skulle findes.

Byggeriet af Nord Stream 2 har været i fuld gang længe. Danmark er det eneste land, der endnu ikke har taget stilling til Ruslands ønske om at føre ledningen via dansk søterritorie.

Danmark kan dog ikke stoppe projektet, da Gazprom kan vælge en anden og for dem lidt dyrere rute.

/ritzau/