Lyt til artiklen

Vestas har i 2022 været udfordret af geopolitisk usikkerhed, en accelererende energikrise og høj inflation.

Vindmølleproducenten ender således året med en omsætning på cirka 108 milliarder kroner. Det viser foreløbige tal, som er blevet offentliggjort fredag morgen.

Selskabet forventede en omsætning for året på mellem 108 og 115 milliarder kroner.

Stigende udgifter til energi og råvarer har været et gennemgående tema hos Vestas sidste år.

Derfor har man set sig nødsaget til at tilpasse sig markedet ved at hæve priserne på vindmøller.

- Stigende priser på vindmøller har været og er en nødvendighed for at imødegå inflation på driftsomkostninger og sikre industriens langsigtede værdiskabelse, skriver selskabet i meddelelsen.

- Vores fokus på at beskytte værdien af vores produkter og løsninger kræver streng disciplin for at adressere de forhøjede omkostninger på råvarer og komponenter i dialog med kunderne.

I 2023 forventer man fortsat, at aktivitetsniveauet forbliver lavere, og at inflationspresset fortsætter med at være højt. Og det kan komme til at påvirke omsætningen negativt.

Omsætningen ventes i 2023 at lande på mellem 104 og 115 milliarder kroner.

Man understreger i den forbindelse, at der i øjeblikket er større usikkerhed forbundet med sådanne udmeldinger.

- De udmeldte forventninger forsøger at tage højde for situationen og udfordringerne, som de ser ud på nuværende tidspunkt, skriver selskabet.

Langsigtet virker mulighederne dog til at være bedre, lyder det.

- Det lavere niveau af installationer skyldes langsomme godkendelsesprocesser i Europa kombineret med et afdæmpet aktivitetsniveau i USA grundet forberedelserne til et travlt 2024.

/ritzau/