De nyeste behandlingsformer mod diabetes og fedme sender omsætningen og overskud op hos Novo Nordisk.

Den danske medicinalkæmpe Novo Nordisk har solgt mere end ventet i første halvdel af året og opjusterer forventningerne til 2021, så der nu ventes flere penge i kassen end tidligere.

Novo Nordisk har i første halvår øget salget med 12 procent til 66,8 milliarder kroner sammenlignet med samme periode sidste år.

Samtidig er overskuddet steget med omkring ti procent til 24,7 milliarder.

Det fremgår af Novo Nordisks regnskab. Det er offentliggjort dagen før, det oprindeligt var planlagt.

Det er Novo Nordisks nyeste skud på stammen inden for behandling til sukkersyge - eller diabetes - som er årsag til fremgangen i resultaterne.

Det gælder diabetespillen Rybelsus og midlet Ozempic, der tages med et stik under huden.

De to midler udmærker sig ved, at de modsat ældre behandlingstyper kun skal tages én gang ugentligt og ikke på daglig basis.

De er derfor nemmere at tage for diabetikere, og salget af de to midler er steget henholdsvis 187 procent og 47 procent i år sammenlignet med sidste år.

Behandling af diabetes udgør omkring 80 procent af Novo Nordisks forretning. USA er langt det største marked - blandt andet som følge af mange overvægtige, der udvikler sukkersyge.

Derudover tæller forretningen blandt andet fedmemedicin, blødermedicin og hormonbehandling.

Novo Nordisk fremhæver i regnskabet en fremgang på 23 procent i salget af produktioner inden for fedmebehandling.

Det gælder blandt andet det nyeste middel Wegovy, der har påvist vægttab på 15-18 procent og for nylig er blevet godkendt i USA.

Både salget af diabetesmidler og fedmemedicin er årsagen til Novos opjustering, fortæller administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen.

- Den stærke finansielle udvikling i første halvår af 2021 og den indledende, væsentlige efterspørgsel efter Wegovy i USA har gjort det muligt at hæve forventningerne for hele året, siger han i en kommentar til regnskabet.

Medicinalvirksomheden venter nu en fremgang på 10-13 procent i salget i år. Tidligere var der ventet en fremgang på 6-10 procent.

Samtidig forventer virksomheden at kunne øge sit driftsoverskud med 9-12 procent. Her var forventningen tidligere 5-9 procent.

Novo Nordisk er blandt Danmarks største virksomheder målt på omsætning, overskud og antallet af ansatte. Novo har 46.600 ansatte.

/ritzau/