Som følge af konkursen stopper Nordic Wastes ansvarsforpligtelse i sag om jordskred, skriver selskabet.

Selskabet Nordic Waste indgiver konkursbegæring efter sag om et stort og potentielt miljøskadeligt jordskred ved Randers.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse fredag morgen.

»Som følge af konkursen stopper Nordic Wastes ansvarsforpligtelse i forhold til sagen, og den bliver ikke overtaget af selskabets ejere,« lyder det i meddelelsen.

Randers Kommune har stået for oprydningen, efter at Nordic Waste flygtede fra stedet.
Randers Kommune har stået for oprydningen, efter at Nordic Waste flygtede fra stedet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

Selskabet er i forvejen blevet varslet om et påbud på 205 millioner kroner i økonomisk sikkerhed.

Randers Kommune har siden midten af december arbejdet med at få jordskreddet under kontrol. Det udgør blandt andet en betydelig miljøfare for Alling Å.

Kommunen har hele tiden ment, at ansvaret ligger hos Nordic Waste. Det fandt sted på virksomhedens grund.

En rapport fra Cowi har vist, at det kan tage flere år at få ryddet op efter jordskreddet og i værste fald koste flere milliarder kroner.

Landsbyen Ølst ved Randers er nabo til Nordic Waste og risikerer at blive dækket at et fem meter tykt jordlag, hvis ikke det lykkes at få jordskredet på Nordic Wastes grund under kontrol.
Landsbyen Ølst ved Randers er nabo til Nordic Waste og risikerer at blive dækket at et fem meter tykt jordlag, hvis ikke det lykkes at få jordskredet på Nordic Wastes grund under kontrol. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Desværre har jordskreddet nået et omfang, som gør, at vi som virksomhed ikke er i stand til at løfte opgaven med at bekæmpe det,« siger bestyrelsesformand i Nordic Waste, Søren Hansen, i meddelelsen:

»Det er derfor ikke praktisk muligt for os at leve op til påbuddet om at overtage det videre arbejde med at stoppe jordskreddet.«

Som årsag til konkursbegæringen lyder det fra bestyrelsesformanden:

»Derudover overstiger alene den økonomiske sikkerhedsstillelse i påbuddene langt selskabets økonomiske formåen samt juridiske forpligtelse. Af den grund er vi desværre nødt til at indgive konkursbegæring for Nordic Waste.«

Allerede torsdag kom formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), med en sønderlemmende kritik af Nordic Waste, fordi selskabet i december skred fra oprydningsarbejdet og overlod det til Randers Kommune:

»Vi har sjældent set en igangværende virksomhed løbe af pladsen, som vi har set her,« sagde han til Jyllands-Posten:

»Det er bemærkelsesværdigt, for det er med til at så tvivl om, hvorvidt virksomheder vil løfte deres ansvar.«

Det har allerede kostet kommunen 41 millioner kroner, og indsatsen forventes at blive endnu dyrere.

Folketinget har netop afsat 205 millioner kroner for at afværge de miljømæssige konsekvenser ved jordskreddet.

/ritzau/