Jyske Bank fremsætter et frivilligt købstilbud på Nordjyske Bank. Det sker efter et langt og kringlet forløb, hvor Jyske Bank blev storaktionær i Nordjyske Bank. Det skriver Jyske Bank i en fondsbørsmeddelelse.

Købstilbuddet ligger på 170 kroner per aktie, hvilket værdisætter hele Nordjyske Bank til omkring 3,1 milliarder kroner.

Jyske Bank endte som storaktionær i Nordjyske Bank, da banken støttede Nordjyske Banks opkøb af Nørresundby Bank i 2014.

Det skete ved at garantere en aktieemission og yde store lån. Den garanti er efter et tumultarisk forløb blevet til et ufrivilligt ejerskab på små 40 procent af Nordjyske Bank.

I foråret 2017 meddelte Jyske Bank, at man ville forsøge at komme af med sin aktiepost i Nordjyske Bank.

- Ingen af forsøgene på at afhænde aktierne har imidlertid kunnet gennemføres, skriver Jyske Bank.

Efterfølgende har talteknik gjort, at det er blevet dyrere for Jyske Bank at have kapital bundet i Nordjyske Bank.

- Derfor vurderer Jyske Bank nu, at en sammenlægning af Jyske Bank og Nordjyske Bank vil være den bedste løsning for aktionærerne i begge banker, skriver Jyske Bank.

Jyske Bank finder dog også plads til at rose Nordjyske Bank i meddelelsen.

- Jyske Bank anser Nordjyske Bank for en veldrevet bank med dygtige medarbejdere og med en stærk og attraktiv position i Nordjylland.

- En sammenlægning med Jyske Bank vil styrke denne position yderligere og for eksempel gøre det muligt at løfte langt større engagementer til gavn for erhvervsudviklingen i Nordjylland, skriver Jyske Bank.

Nordjyske Bank har haft en hård periode efter finanskrisen, hvor bankens aktier faldt fra 230 kroner i 2007 til 62 kroner i 2012. Tirsdag stiger aktierne med næsten 40 procent til 164 kroner.

Ved udgangen af 2017 havde Nordjyske Bank udlån for 11,8 milliarder kroner, 119.000 privatkunder og 23 filialer.

/ritzau/