Narkohandlere, våbensmuglere og mafiaklaner. Det er nogle af dem, som Danske Bank har betjent i sin nu lukkede estiske afdeling.

Det skriver Politiken, som sammen med blandt andet DR og Berlingske har fået adgang til tusindvis af hemmelige dokumenter.

De kommer blandt andet fra de amerikanske finansmyndigheder og er lækket til det internationale journalistsamarbejde ICIJ.

Danske Banks estiske afdeling er centrum i en hvidvasksag, som Berlingske har afsløret.

Op mod 1.500 milliarder mistænkelige kroner er strømmet igennem afdelingen, og nu sætter flere medier altså navne på kunderne.

Blandt andet er der blevet overført penge til et selskab ejet af pakistanske Altaf Khanani fra en kunde.

Ifølge Politiken er han hos de amerikanske myndigheder kædet sammen med mafiaklaner og narkokarteller.

Hans selskab Mazaka General Trading LLC fik i 2014 over 4,5 millioner kroner fra selskabet Hulux Services, der havde konto i Danske Bank.

Selskabet menes at være kontrolleret af regimet i Aserbajdsjan. Det indikerer ifølge mediet, at banken har været brugt til at hvidvaske penge.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, siger til Politiken, at oplysningerne er et klart tegn på, at Danske Bank ikke har kendt sine kunder.

»De har ikke haft styr på, hvor Hilux Services fik pengene fra, og de har ikke haft styr på, hvor pengene er blevet sendt hen. Og det skal de ifølge reglerne om kontrol af hvidvask,« siger han til mediet.

Danske Bank ønsker over for Politiken ikke at kommentere de nye oplysninger. Det skyldes, at de er en del af myndighedernes undersøgelse.

Heller ikke Bagmandspolitiet, hvis officielle navn er Søik, vil kommentere historien.

/ritzau/