Danske Bank har solgt investeringsprodukter, hvor det var ventet, at det ville give kunderne negativt afkast.

Finanstilsynets direktion ønsker at politianmelde Danske Bank for at have overtrådt reglerne om investorbeskyttelse.

Det skriver Finans.

Sagen drejer sig om Danske Banks investeringsprodukt Flexinvest Fri.

Banken solgte i 2017-2018 investeringsproduktet til 87.000 kunder.

Det skete, selv om det var forventet, at kunderne efter at have betalt gebyrer ville ende med færre penge, end de havde investeret.

Finanstilsynets direktion mener, at sagen er så alvorlig, at Danske Bank bør politianmeldes.

Ifølge dokumenter, som Finans har fået aktindsigt i, har direktionen allerede udarbejdet et udkast til en politianmeldelse. Den skal dog godkendes af tilsynets bestyrelse, før den kan indleveres.

Finanstilsynet oplyser til Finans, at der ikke umiddelbart er fortilfælde, hvor tilsynet har anmeldt banker eller andre finansielle virksomheder til politiet i forbindelse med investeringsrådgivning.

Strafferammen er en bøde.

Kunderne i sagen havde typisk lav risikovillighed og ønskede at investere pengene i en kort periode.

Det vil normalt give anledning til at investere i obligationer. Men da renterne i øjeblikket er historisk lave - og ofte negative - vil det typisk ikke kunne betale sig at have obligationer i en kortere periode.

Derfor burde Danske Bank ifølge Finanstilsynet i stedet have rådgivet kunderne til at lade pengene stå på en konto med nul procent i rente i stedet, da det bedre kunne betale sig.

Som følge af sagen har Finanstilsynet bedt flere danske banker om at redegøre for, om de overholder lovgivningen, når de investerer kundernes penge.

Danske Bank vil ikke kommentere, at Finanstilsynets direktion har planer om en politianmeldelse.

I sensommeren forventes Finanstilsynet at offentliggøre en undersøgelse af sagen. Tilsynets bestyrelsesformand, David Lando, vil ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til den eller en eventuel politianmeldelse.

/ritzau/