I foråret fik en af dansk erhvervslivs mest spektakulære sager nyt liv, da jagten på de forsvundne godt 200 millioner kroner efter Stein Bagger og IT Factory blev genoptaget.

Men nu - blot otte måneder senere - har kuratoren indstillet jagten, da IT Factorys kreditorer ikke ønsker at finansiere den fortsatte amerikanske efterforskning af, hvad der skete med pengene.

Det skriver Børsen, som har set de amerikanske retsdokumenter i sagen.

Det var i foråret, at det kom frem, at IT Factorys kurator - Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten - nu havde rettet sigtekornet i sagen mod USA for at finde spor efter de godt 200 millioner kroner, der fortsat mangler at blive gjort rede for i sagen.

Nærmere bestemt blev sigtekornet rettet mod Stein Baggers svindeldømte makker Mikael Ljungman og hans tidligere chef i firmaet Media Power, svenskeren Carl Freer.

I den forbindelse kunne B.T. i april afsløre, at kuratoren på baggrund af nye oplysninger i marts og april forsøgte at vidnestævne Carl Freer, Carl Freers hustru og Mikael Ljungman i USA.

Tidligere er det blevet afdækket, hvordan penge fra IT Factory løbende skulle være blevet kanaliseret over i firmaet Media Power, som altså både Mikael Ljungman og Carl Freer var involveret i.

I foråret vurderede Boris Frederiksen, at Media Power kunne have modtaget mellem 40 og 50 millioner kroner fra IT Factory.

ARKIVFOTO af Mikael Ljungman.
ARKIVFOTO af Mikael Ljungman. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Men nu har IT Factorys kreditorer besluttet, at man ikke vil forfølge sagen yderligere i USA.

Ifølge Børsen er det ikke lykkedes Boris Frederiksen at få hverken Freer eller Ljungman til at afgive forklaring i USA, og de har heller ikke ønsket at indgå et forlig. Dermed er de billigste forsøg på at få et resultat udtømt.

»Hvis man nu vil gøre noget mere nu, så skulle man virkelig gå til stålet, og problemet med det er, at resultatet er usikkert - for at sige det mildt. De her mennesker har gjort det til et erhverv og en sport at leve af andres penge og gemme deres egne,« siger Boris Frederiksen til avisen.

Den amerikanske dommer i sagen har derfor besluttet af afslutte konkursboet efter IT Factorys amerikanske datterselskab.

Stein Bagger blev - ligesom Mikael Ljungmann - idømt syv års fængsel for bedrageriet i IT Factory.