19. september vil Danske Bank komme med resultaterne fra sin hvidvaskundersøgelse, oplyser banken.

København. Når Danske Bank 19. september kommer med resultaterne fra dens undersøgelse af mulig hvidvask i Estland, lukker det ikke sagen.

Det vurderer Niels Lunde, chefredaktør på Børsen og erhvervskommentator.

- Den her undersøgelse vil givetvis gøre os meget klogere, men det er en undersøgelse, som også har et troværdighedsproblem, fordi den er betalt af banken selv, siger han.

- Jeg vil derfor forvente, at diskussionen af hvidvask i Danske Bank vil fortsætte i offentligheden og på Christiansborg - og sikkert også i de offentlige myndigheder.

Ifølge Wall Street Journal er der pengeoverførsler på 960 milliarder kroner, som er blevet undersøgt. Sagen, som trækker tråde til styret i Aserbajdsjan og den russiske efterretningstjeneste, er afsløret af Berlingske Business.

Hvorvidt bankens egen undersøgelse kommer til at koste hoveder på direktørgangen i banken, er dog svært at spå om, mener Lunde. Han forventer dog, at banken placerer en eller anden form for ansvar.

- Vi har i hvert fald et krav på som offentlighed - og bankens kunder - at vide, hvordan det her kunne ske.

- Ikke kun hvad der er sket, men også hvordan man kunne begå sådan et alvorligt ledelsessvigt, og hvad har man lært af det, siger han.

Sagen om mulig hvidvask i Danske Banks estiske afdeling begyndte at rulle i marts 2017. Siden har sagen taget til i omfang, og i september 2017 satte banken gang i sin egen undersøgelse af sagen.

Det er resultaterne af denne undersøgelse, som banken nu vil præsentere på onsdag i næste uge - 19. september.

Politikere på både Christiansborg og i Bruxelles har beskæftiget sig med sagen.

Den danske europaparlamentariker Jeppe Kofod (S), der er ordfører for Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg, tror heller ikke, onsdagens offentliggørelse bliver sagens afslutning:

- Jeg må kraftigt understrege, at det her må være starten på en proces og ikke afslutningen. Hvis Danske Bank tror de kan feje den her sag af bordet efter på onsdag, så tager de meget fejl, skriver han i en mail til Ritzau.

I august indledte Bagmandspolitiet en strafferetlig efterforskning af Danske Bank.

/ritzau/