»Jeg tør ikke kigge folk i øjnene. Jeg skammer mig fuldstændig, og jeg er ydmyget ad helvede til. Det kan simpelthen ikke være rigtigt.«

Sådan lyder det blandt andet fra en tydeligt berørt Jakob Clausen, indehaver af Clausens Fiskehandel i Aarhus, i en video, han har delt på Facebook.

I videoen, der i skrivende stund er set mere end 200.000 gange og har mere end 6000 likes, kommenterer han på det seneste kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

Det fandt sted 29. september i fiskehandlens engrosafdeling og resulterede i en sur smiley og en bøde på 5.000 kroner.

Kritikpunkterne fra Fødevarestyrelsen lød blandt andet på sorte, støvede belægninger, en fastfrossen fiskefrikadelle i fryserummet og grålige, fastsiddende belægninger på indersiden af en blæser.

»Jeg erkender klart og tydeligt, at der er ting, jeg har overset. Jeg har lavet fejl. Det pointerer Fødevarestyrelsen, og så får jeg rettet op på det,« siger Jakob Clausen til B.T.

Lørdag 23. oktober delte en meget berørt Jakob Clausen en knap 20 minutter lang video på Facebook. I videoen fortæller han åbent om kontrolbesøget, efter flere medier fredag skrev om virksomhedens seneste kontrolrapport.

»Jeg kunne se, at der pludselig var mennesker på Facebook, der anklagede mig for at have en af de mest beskidte forretninger i Danmark. Det vil jeg ikke finde mig i,« siger Jakob Clausen og fortsætter:

»Jeg vil ikke finde mig i at lægge navn til det, at min far skal læse det i avisen, eller at mine ansatte skal gå og føle, at de ikke gør det godt nok.«

I videoen fortæller han om besøget og viser frem i sine produktionslokaler. Flere gange er Jakob Clausen rørt til tårer over situationen – også da B.T. taler med ham mandag aften.

»Jeg har overtaget forretningen efter min far, jeg er den femte generation hernede, og i daglig tale bliver vi omtalt som en af de bedste og pæneste fiskehandlere i kongeriget Danmark. Det her gør så ondt på mig. Det gør ondt helt inde i hjertet, og det gør ondt i min stolthed og i min faglighed,« siger Jakob Clausen.

Situationen har påvirket fiskehandleren så meget, at han ikke turde kigge sine kunder i øjnene, da han mødte på arbejde lørdag. I flere dage snakkede han heller ikke med sin far, som han har overtaget forretningen efter.

»Han sad derhjemme og græd og vidste, at jeg også sad derhjemme og græd. Men jeg er stolt af det, jeg laver, og jeg er helt sikker på, at det, jeg laver, er rigtigt. Det er min far også.«

Jakob Clausen føler sig trynet af Fødevarestyrelsen. Han understreger, at han ikke er utilfreds med Fødevarestyrelsens kontrolinstans. Tværtimod sætter han pris på, at de ser ting, han ikke selv har set. Men han føler ikke længere, de er sat ind for at hjælpe hans forretning, men i stedet for at finde fejl.

»Det gør så ondt. Du mister lysten til at drive det her erhverv. Du mister lysten til fagligheden. Jeg føler mig trynet af systemet.«

Jakob Clausen fortæller, at han siden videoen blev lagt på Facebook, er blevet kontaktet af flere små erhvervsdrivende som ham, der også ønsker bedre samarbejde med Fødevarestyrelsen.

Han mener ikke, at små specialforretninger som hans egen kan overleve og opretholde visse standarder, hvis de skal bruge ressourcer på at følge et regelsæt, der er lavet til større virksomheder og kæder.

Alle de andre virksomheder bliver jo også vurderet ud fra det skema – er det ikke bare sådan, det er?

»Jo. Men der kommer ikke til at være specialforretninger om ti år, hvis det er det, vi skal leve efter. Vi vil gerne have et samarbejde med Fødevarestyrelsen, men vi kan ikke leve op til det på den her måde.«

Derfor vil Jakob Clausen nu i dialog med Fødevarestyrelsen og Fødevareministeren.

»Vi skal finde en løsning i samarbejdet med Fødevarestyrelsen. Finde en måde, hvorpå de små forretninger kan overleve i det her regelrytteri. Så jeg opfordrer til, at Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet vil indgå i dialog om, hvordan vi kan have specialforretninger.«

Selvom Jakob Clausen i flere dage har grædt over situationen, varmer det trods alt, at han på Facebook har mødt opbakning fra kunder og bekendte.

»Mine kunder støtter mig. De ved, jeg har en pæn forretning. For fire dage siden havde jeg den største skam i kroppen. I dag åbner jeg Facebook en gang i timen, og så kan jeg se, at der er nye kommentarer, og så græder jeg.«

Jakob Clausen er den femte generation, der står for fiskebutikken i Aarhus. Clausens Fiskehandel blev etableret i 1888 og er kendt som Danmarks ældste fiskehandel.