Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen er færdig med at være en del af Danmarks største strafferetskontor. Efter 24 år bryder han ud og starter advokatfirma op i eget navn.

I årevis har Michael Juul Eriksen været den kendte frontfigur, der tegnede billede udadtil for advokatfirmaet TVC, der er landets største inden for straffesager. Selv har den 47-årige stjerneadvokat hevet tunge narkosager, spektakulære drabssager og stort eksponerede rocker- og bandesager ind i forretningen, og han har som partner råbt højt på firmaets vegne, når det har følt sig forfulgt af politi og anklagemyndighed. Men nu er det slut.

Michael Juul Eriksen og TVC har skrevet under på, at han forlader det Aarhus-baserede kontor, og 1. april rydder han endegyldigt sit skrivebord.

»Jeg har besluttet mig for at forlade TVC og gå solo. Jeg har været der i 24 år, og da jeg for nylig skrev min bog, gjorde jeg status over, hvordan jeg ville bruge mine næste år. Jeg har tit tænkt, at jeg gerne ville lave noget i eget navn. Nu har jeg fået muligheden,« siger Michael Juul Eriksen til BT.

Han begyndte hos TVC tilbage i 1994, da det hed Tommy V. Christiansen og var et kontor udelukkende for skattesager. Efterhånden tog de også straffesager ind, og med årene har han skabt sig et navn og en titel som stjerneadvokat med klienter som Jønke, Brian Sandberg, Camilla Broe og Tys-tys-kilden. Yahya Hassan, Nicklas Bendtner, Susan K og Leon Andreasen og mange mange flere.

Michael Juul Eriksen fortsætter i samme bane uden for TVC, mens hans snart forhenværende firma i fremtiden vil fortsætte med skattesagerne.

»Jeg kan ikke forestille mig, at der bliver noget strafferetsområde tilbage i TVC uden mig. Det er ingen hemmelighed, at der er meget forskel på de sagsområder, vi sidder med, og at der er stor forskel på, hvordan skatteret og strafferet fungerer. Det, der har holdt os sammen, har været det personlige venskab, at vi har været der så mange år, mere end det forretningsmæssige.«

Er I raget uklar med hinanden?
»Nej, vi siger farvel i fred og fordragelighed. Der er hverken uvenskab eller dårlig stemning. Men vi har gennem et stykke tid drøftet, hvad vi egentlig har til fælles. Kontraktmæssigt har det været svært at forlade firmaet før, fordi man har været bundet på hænder og fødder af klausuler, men de er blevet lempet i år. Den åbning har jeg valgt at udnytte.«

Michael Juul Eriksen blev allerede tilknyttet TVC under sit jurastudie, og gennem mere end to årtier har han været med til at bygge firmaet op til at have Danmarks største  strafferetskontor med 40 ansatte.

Er det ikke trist at forlade det sted, du selv har været med til at skabe?
»Jo, det er det, men jeg tror, at tiden er inde til at prøve noget nyt. Der er meget administrativt arbejde med at have 40 ansatte, og jeg gider i bund og grund ikke være administrator. Jeg vil hellere have et mindre firma med langt færre advokater, hvor det er mig selv, der foretager alt sagsarbejdet, og hvor man kan regne med, at det er mig og ikke andre, der sidder med deres sag.«

Tilbage i 2013 blev der lavet regler for, at det samme advokatkontor ikke måtte repræsentere flere tiltalte i samme sagskompleks, men Michael Juul Eriksen afviser, at det er en spekulation i dette, der får ham til at blive selvstændig.

»Nej, vi har overlevet fint trods de regler, men det er klart, at hvis du har et stort kontor, så bliver du hyppigere ramt af den slags interessekonflikter, og man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det markedsmæssigt giver mening at have et stort strafferetskontor i dag.«

Skal du stå helt alene, eller tager du andre med dig ind i dit nye firma?
»Jeg tager ikke nogen med fra TVC, som det ser ud lige nu, men jeg skal selvfølgelig sætte mig ned nu og finde ud af, hvad jeg vil med mit firma.«

Det har han et halvt år til at finde ud af. 1. april 2018 udløber opsigelsesperioden, og Michael Juul Eriksen træder ud af TVC som partner.