Dan Bohmann kan ikke slippe ud af sit hus, som blev købt, da priserne var højest. Dermed er han stavnsbundet til de to realkreditlån i Totalkredit, som nu får et yderligere prishop til en samlet prisstigning på henholdsvis 146 og 250 procent, siden de blev optaget for godt fem år siden.

Dan Bohmanns økonomi er lagt i ruiner. Den forhenværende IT-chef er ikke alene arbejdsløs og skilt. Nu bliver han også ramt af de voldsomme prisstigninger på de Totalkreditlån, som han ikke kan slippe ud af. Prisen på huset, som han står med efter skilsmissen, var nemlig ved købet i 2006 så høj, at huset nu kun kan sælges med et massivt tab.

Desuden viser beregninger, at han ikke har nogen chance for at betale den højere ydelse på et fastforrentet lån, der kunne dæmme op for prisstigningerne.

Dan Bohmann og hans daværende kone købte huset på Montebello Allé i Helsingør i 2006 for tre mio. kr. Det blev oprindeligt belånt i RD med et realkreditlån på knap 2,6 mio. kr. samt et boliglån i banken. I 2011 blev lånet omlagt til Totalkredit, fordi parret skiftede til Spar Nord, som samarbejder med Totalkredit. Der blev også optaget et tillægslån på 700.000 kr. – begge som femårige flekslån, F5, uden afdrag.

Bidragssatsen på det største lån var efter omlægningen til Totalkredit på 0,5580. Men den stiger med den netop offentliggjorte prisstigning til 1,3736 – en stigning på godt 146 pct. i alt. Den seneste stigning, der træder i kraft 1. juli, er på 45 pct.

Tillægslånet ligger længere ude i prioriteterne – højere oppe i belåningsgraden af huset. Derfor – og fordi det samtidig blev justeret til et F3-lån, før Dan Bohmann fik prisstigningerne oplyst – stiger bidragssatsen på dette lån endnu mere fra de oprindelige 0,7 til 2,45. Det svarer til en samlet stigning på 250 pct. inklusive den netop annoncerede stigning over en periode på ca. fem-seks år.

Den samlede stigning pr. 1. juli bliver på 2309,5 kr. pr. kvartal og dermed 9.238 kr. om året.

70 ansøgninger

Dan Bohmann blev skilt i juni 2014. Han blev enig med sin fraskilte kone om, at han blev boende i huset og samtidig overtog realkredit­gælden. Hans ekskone overtog til gengæld banklånet. Huset kunne på daværende tidspunkt og kan stadig ikke sælges, så gælden kan indfries.

I slutningen af 2015 blev Dan Bohmann, som var IT-chef i en virksomhed, desuden ledig på grund af konkurs i virksomheden. Men han har en lønforsikring, der i 12 måneder sikrer ham 85 pct. af lønnen. Og det er på trods af 70 ansøgninger endnu ikke lykkedes ham at finde et nyt job.

»Tidligere har jeg kunnet finde nye job, umiddelbart efter jeg var blevet arbejdsløs, men det er blevet svært. Virksomhederne holder nok lidt igen, når det ikke går bedre med økonomien,« siger han.

For at klare det økonomisk er der nu lejet to værelser ud i kælderen, og senest er sønnens værelse lejet ud for at få økonomien til at hænge sammen. Bilen er solgt for længe siden, og en del indbo er til salg i Den Blå Avis.

Den seneste bidragsstigning må dækkes ved at tage penge fra mad- og tøjbudgettet, men når lønsikringen udløber til oktober, hænger budgettet ikke sammen længere.

Risikerer gæld på en halv million

»Jeg har bedt banken om et tilbud på et fastforrentet lån. Men jeg ved godt, at jeg ikke kan betale det. Min eneste mulighed er at blive i huset og betale ydelserne på lånene,« fortæller Dan Bohmann.

Huset er lige blevet vurderet. Det kan sættes til salg for 2,9 mio. og formentlig sælges for 2,8 mio., vurderede mægleren. Gælden er på 3,2 mio. kr. i alt, og hvis det koster 100.000 kr. at sælge huset, så ender det med en gæld på en halv million kr.

»Så jeg satser på at få et job. Men jeg kan jo heller ikke tage et job i Netto til 20.000 kr. om måneden. Så kan det ikke hænge sammen. Jeg kan selvfølgelig leje hele huset ud. Men jeg skal jo også have et sted at bo. Jeg har været helt ude og tjekke, om man kan få en plads på et herberg. Men så skal man have en diagnose, og jeg ville jo heller ikke kunne have min søn,« siger Dan Bohmann, som endda også har undersøgt muligheden for permanent at bo på en campingplads.

Det koster 3.000 kr. om måneden.

»Jeg kan heller ikke lade huset gå på tvangsauktion, for så rammer det også min ekskone, så vi begge kommer til at hænge på en kæmpegæld,« siger han.

Klager til Forbrugerombudsmanden

Nu klager Dan Bohmann som flere andre Totalkredit-kunder til Forbrugerombudsmanden.

»Der stod ikke i lånetilbuddet, da jeg lagde om til F3, at bidragssatsen ville stige. Der står kun i en enkelt sætning: Læs mere om bidragssatser i låneguiden. Men der fulgte ingen låneguide med tilbuddet,« siger han.