Fra 2020 vil Ikea på forsøgsbasis åbne muligheden for at leje møbler i stedet for at købe dem.

Når du i fremtiden er på udkig efter en ny sofa eller et spisebord hos Ikea, kan løsningen blive at leje i stedet for at købe.

Det er planen hos møbelkoncernen, der i 2020 begynder at teste muligheden for at leje møbler i Danmark.

Det fortæller Markus Ekewald, der er salgschef for Ikea i Danmark.

I Danmark har Ikea fem varehuse. Her ses det i Taastrup nær København. (Arkivfoto) Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
I Danmark har Ikea fem varehuse. Her ses det i Taastrup nær København. (Arkivfoto) Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Der er en stor tendens både ude i verden og Danmark mod, at forbrugerne gerne vil kunne indrette hjemmet på en mere bæredygtig måde.«

»Så for os handler det om at give kunderne mulighed for at eje møbler på flere måder, og det skal vi have udviklet nogle modeller til,« siger Markus Ekewald.

Tidligere i år tog Ikea hul på tiltaget i Schweiz, Sverige, Holland og Polen, og i øjeblikket er koncernen ved at teste forskellige modeller for, hvordan og hvem tiltaget kan rettes mod.

Det er ikke helt klarlagt, hvordan kunderne i Danmark kommer til at opleve det nye tiltag. Markus Ekewald fortæller, at Ikea blandt andet vil forsøge konceptet på virksomheder eller studerende, der vurderes som oplagte kundegrupper.

»Studerende er et segment, hvor behovet for at lease møbler er stort, fordi de flytter meget ofte og har en begrænset økonomi, så der ser vi en model for det,« siger Markus Ekewald.

Idéen med leasing er at låne møbler mod til gengæld at betale et abonnement. Til gengæld slipper man for at skulle betale hele udgiften, når man for eksempel køber en sofa eller et skrivebord.

Ikea har fem varehuse i Danmark i Taastrup, Gentofte, Odense, Aarhus og Aalborg. I første omgang vil konceptet blive testet i de to varehuse omkring København.

Ifølge Markus Ekewald har konceptet med at leje størst efterspørgsel i hovedstadsområdet. På sigt er det dog planen, at man kan leje møbler i alle Ikeas varehuse.

Bruno Christensen, som er ekspert i dansk detailhandel, mener, at dette tiltag stiller Ikea i en endnu stærkere position i forhold til de andre konkurrenter i møbelbranchen.

Han forudseer desuden Ikea en stor succes med det nye tiltag.

»Dette initiativ sætter leje og leasing-muligheder op i et større perspektiv, for Ikea har de økonomiske muskler og butiksnettet til at gennemføre en sådan ide. Jeg er sikker på, at de får succes med det på sigt,« siger han til B.T

/ritzau/