Lyt til artiklen

Formand vil give tøjlerne videre efter et år med tilpasninger og nedskrivninger hos Gyldendal.

Forlaget Gyldendal har foruden en række frasalg og en direktørfyring tabt 59 millioner kroner i 2022. Det viser forlagets årsregnskab.

Det er egentlig ikke driften, der giver underskuddet. Her er der et et lille overskud. Men Gyldendal har i år nedskrevet værdien af forskellige aktiviteter. Og det i en sådan grad, at det giver et minus på bundlinjen.

Det er blandt andet på Gyldendals område for lydbøger, der samlet set er blevet nedskrevet i værdi med 41 millioner kroner.

Også værdien af lektiehjælpsforretningen Mentor er blevet nedskrevet efter tre år, hvor de økonomiske resultater ifølge Gyldendal ikke har været tilfredsstillende.

Gyldendals omsætning er også skrumpet med omkring 50 millioner kroner fra omkring 750 millioner til cirka 700 millioner.

Her peger Gyldendal selv på, at der har været en større tilbagegang i afdelingen for uddannelsesmateriale end for hele Gyldendal.

Forlaget mener, at det skyldes færre studerende samtidig med, at skoler og gymnasier holder igen med at købe nyt fysisk undervisningsmateriale.

Da Morten Hesseldahl før efteråret blev opsagt som direktør, var det lederen af netop afdelingen for uddannelsesmateriale, Hanne Salmonsen, der tog over.

Hesseldahl blev fyret, fordi bestyrelsen ikke var tilfreds med Gyldendals økonomiske udvikling.

Ved næste generalforsamling skal der også findes ny formand for bestyrelsen. Poul Erik Tøjner, der i 2004 blev medlem af bestyrelsen og formand i 2011, genopstiller ikke.

Bestyrelsen peger på, at næstformand Gregers Wedell-Wedellsborg, der også er topchef i Matas, overtager formandsstolen.

Arkivfoto. Gregers Wedell-Wedellsborg (t.h.) med Lars Løkke Rasmussen og Lizette Risgaard under doorstep efter det afsluttende møde i Disruptionrådet på Marienborg, torsdag den 7. februar 2019.
Arkivfoto. Gregers Wedell-Wedellsborg (t.h.) med Lars Løkke Rasmussen og Lizette Risgaard under doorstep efter det afsluttende møde i Disruptionrådet på Marienborg, torsdag den 7. februar 2019. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Selv mener Poul Erik Tøjner, at Gyldendal med en ny ledelse og efter frasalg er klar til at blive overdraget til en ny formand:

- Gyldendal har været igennem et par år med store forandringer, men har nu en ny og stærk direktion og en selskabsstruktur, der er faldet på plads. Som jeg ser det, er det nu, man bør vælge en ny formand for Gyldendal, siger han i en note til regnskabet.

Generalforsamlingen, hvor Tøjners afløser vælges, afholdes i april.

/ritzau/