Ikke siden 2009 er der blevet varslet så mange fyringer i januar, som vi har set i indeværende år.

2.374 varslinger, for at være helt præcis, viser tal fra Jobindsats.

Januar er normalt den måned, hvor der bliver varslet flest fyringer. Men antallet, vi ser i år, får alligevel en ekspert til at bekymre sig for fremtiden, skriver Finans.

»Vi har set en markant stigning i fyringsvarsler de seneste tre måneder, og det er desværre ildevarslende tal. Men vi er fortsat langt fra de høje niveauer under coronakrisen. Her lød tallene på op mod 4.500 varslinger på en måned,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar til Finans.

Hvis ret skal være ret, så har vi faktisk set højere tal de senere år end 2.374. Men her spillede corona en rolle.

Vi så en række måneder i kølvandet på coronapandemiens ankomst til Danmark, med de efterfølgende restriktioner og nedlukninger, hvor fyresedlerne sad løsere end vanligt. Således var der hen over sommeren 2020 næsten hver måned over 3500 fyringsvarslinger.

Jobindsats inddeler fyringsvarslerne i to forskellige kasser: Varsler fra virksomheder, der lukker, og varsler fra virksomheder, der 'indskrænker' – altså indskrænker antallet af medarbejdere, men kører videre.

I januar er 1576 af 2374 fyringsvarsler ifølge Jobindsats' tal et resultat af en virksomhedslukning.

Det får Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, til at pege to steder hen for at finde årsagen til stigningen i fyringsvarsler.

»Det er et udtryk for, at vi har et højt antal konkurser, hvor der desværre er mange virksomheder, der bliver afviklet, og derfor er nødt til at afskedige ganske mange medarbejdere,« siger han.