Den såkaldte bnp-indikator for tredje kvartal er negativ. Den sæsonkorrigerede vækst er minus 0,3 procent.

København. Dansk økonomi har længe lignet et tog i fuld fart frem, men tilsyneladende har nogen slået bremseklodserne i.

I hvert fald viser den såkaldte bnp-indikator for tredje kvartal en minusvækst på 0,3 procent.

Det er i givet fald første gang siden slutningen af 2015, at dansk økonomi er i tilbagegang.

- Tallet er en fæl skuffelse. Vores vurdering var, at bnp ville være vokset med 0,5 procent, især trukket af udenrigshandlen.

- Skuffelsen bliver ekstra stor, når man tænker på, at tysk økonomi voksede med hele 0,8 procent i samme kvartal, skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en analyse.

Han har ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor den positive udvikling pludselig ser ud til at være vendt.

Det midlertidige fald i bilsalget på grund af afgiftsforhandlingerne spiller formentlig ind, og det samme gør en tilsyneladende dæmpet industriproduktion.

Det kan dog ikke forklare, hvordan dansk økonomi skulle være gået i stå, når en række indikatorer peger i en anden retning.

Det mener Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Grundlæggende er betingelserne for det private forbrug fortsat meget gunstige: Lave renter, større boligformue og stigende realindkomster øger alt sammen forbrugsmulighederne, skriver hun i en kommentar.

Signe Roed-Frederiksen forventer trods den dystre prognose for tredje kvartal fortsat en vækst på 2,2 procent i år.

Bnp-indikatoren udarbejdes af Danmarks Statistik på baggrund af de forhåndenværende nøgletal.

Den afløses senere af et mere præcist tal for nationalregnskabet, som igen revurderes fra kvartal til kvartal, når nye oplysninger kommer til.

Usikkerheden på bnp-tallene opgøres til at være plus/minus 0,5 procentpoint, og usikkerheden på bnp-indikatoren er alt andet lige endnu større.

/ritzau/