»For nogle boligejere kan stigende udgifter til både renter, opvarmning af boligen og brændstof samlet set være det, som kan få en tvangsauktion til at blive en reel risiko.«

Sådan lyder det fra boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, i en kommentar til den seneste stigning i antallet tvangsauktioner.

Faktisk var der - viser tal fra Danmarks Statistik - 133 danske boligejere, som i april måtte aflevere nøglerne til hus eller lejlighed, hvilket svarer til en stigning på 23 procent sammenlignet med marts.

»De stigende priser udhuler købekraften, og er der ikke meget at tære på i forvejen, så kan det få privatøkonomien til at vælte,« skriver Mira Lie Nielsen og tilføjer:

»Vi forventer dog for nuværende ikke nogen stor stigning i antallet af tvangsauktioner. Boligejerne er nemlig generelt rigtig godt rustede til stigende renter, beskæftigelsen er rekordhøj og mange danskere har en fin opsparing stående i banken.«

Der er dog en enkelt faktor, som ifølge boligøkonomen kan få stor betydning for, om husejerne kan holde skinnet på næsen.

»Amerikansk økonomi kan have kurs mod en recession, og sker det, så vil det formentlig også betyde, at dansk økonomi, der i forvejen er ramt af eftervirkningerne fra krigen i Ukraine, kommer ind i en periode med økonomisk tilbagegang.«

»Rammes dansk økonomi af en recession, så vil det betyde stigende arbejdsløshed og et boligmarked, som bremser så kraftigt op, at priserne formentlig vil falde. Den kombination vil betyde markant flere tvangsauktioner,« spår altså Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Den overordnede tendens gør sig også gældende i det syddanske område, hvor der i april var 32 tvangsauktioner.

Det er marginalt færre end i marts, men samtidig betydelig flere end de 26 tvangsauktioner, som blev bekendtgjort i april sidste år.