Totaludfasning af glyfosat er en klar anbefaling til EU-lande, siger parlamentariker Christel Schaldemose (S).

Strasbourg. EU-Parlamentet mener, at det populære stof glyfosat, der er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, bør blive udfaset frem mod år 2022.

Det fremgår af en resolution, der tirsdag er blevet vedtaget med 355 stemmer for og 204 stemmer imod. 111 afstod fra at stemme under parlamentets plenarsamling i Strasbourg.

Den nuværende EU-godkendelse af glyfosat udløber i år. Men EU-Kommissionen har foreslået en forlængelse på 10 år.

Det er parlamentet ikke med på. Glyfosat bør forbydes i husholdninger med det samme og i landbruget inden udgangen af 2022, lyder det i resolutionen.

Parlamentets beslutning er ikke bindende. Men den er et forsøg på at præge debatten. Onsdag ventes EU's medlemslande at stemme om kommissionens forslag.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) ser tirsdagens beslutning som en klar anbefaling fra parlamentets side.

- Det er et skadeligt produkt, som er giftigt og eksempelvis kan give øjenskader.

- Derudover er der ovenikøbet en diskussion fra forskernes side, om hvorvidt det er kræftfremkaldende. Vi har sagt fem år og så ikke længere, siger hun.

Stoffet glyfosat har længe været godkendt i EU. Men det er kommet i modvind de seneste år.

Det er sket blandt andet i kølvandet på en to år gammel rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO's kræftagentur, IARC, der konkluderede, at stoffet sandsynligvis er kræftfremkaldende.

Siden har EU's eget kemikalieagentur, Echa, og fødevareragentur, Efsa, dog frikendt stoffet på det punkt.

De modstridende ekspertvurderinger har ført til forskellige holdninger i medlemslandene.

Sidste år lykkedes det ikke at opnå enighed om den foreslåede forlængelse. Det førte til en midlertidig forlængelse frem til 15. december i år.

Ukrudtsmidlet har stor betydning i arbejdet for mange landmænd i Europa, der ikke ønsker, at det bliver udfaset.

- De, der er vant til at bruge glyfosat, vil gerne fortsætte med det, fordi det er et meget effektfuldt middel. Men det er effektfuldt, fordi det er ret giftigt, og det er skadeligt, siger Schaldemose.

Ud over de modstridende vurderinger har en amerikansk retssag spillet en rolle i debatten. Den har sået tvivl om dokumentation, der er brugt til at godkende glyfosat.

Dokumenter fra sagen menes at vise, at Monsanto, der producerer Roundup, har stået bag flere af de undersøgelser, der er brugt.

/ritzau/