Selv om Danske Bank var advaret om ulovlig adfærd i Estland sagde banken intet til Estland finanstilsyn.

København. Det estiske finanstilsyn retter kritik mod Danske Bank. Danske Bank fortalte ikke tilsynet, at man var advaret om, at man muligvis hvidvaskede penge for Rusland, da tilsynet var på besøg i bankens afdeling i Estland for at undersøge netop den sag.

Det skriver Berlingske Business, der over en lang periode har afsløret, hvordan Danske Banks estiske filial stod for massiv hvidvaskning af penge.

- Potentielt at vildlede tilsynet under en granskning er en alvorlig overtrædelse. Finanstilsynet overvejer at starte procedurer, der vil efterforske dette, skriver det estiske finanstilsyn i en pressemeddelelse.

Sagen omhandler blot ét aspekt af den markante hvidvask af penge, der er sket gennem Danske Banks afdeling i Estland.

Banken blev i 2013 advaret og undersøgte sin relation til selskabet Lantana Trade. Det var mistænkt for at være kontrolleret af den russiske præsident Vladimir Putins nære familie og den russiske efterretningstjeneste FSB.

Ifølge en whistleblower endte det med, at kontiene til selskabet og 20 andre selskaber hastigt blev lukket ned.

Men da det estiske finanstilsyn kom på tilsyn i 2014, med netop fokus på hvidvask, nævnte Danske Bank intet om, hvad man havde fundet i 2013.

- Danske Banks estiske filial har ikke undervejs i processen videregivet informationer om, at man i filialen sideløbende lavede en intern analyse, der identificerede eller såede tvivl om de ultimative ejere af Lantana Trade eller selskabets aktiviteter, skriver det estiske finanstilsyn.

Danske Bank er blevet stærkt kritiseret for ikke at have haft styr på sin estiske forretning. Og Jakob Dedenroth Bernhof, direktør i Revisorjura.dk, vurderer over for Berlingske, at de estiske myndigheders udmelding er alvorlig.

- Ordet vildledning kunne jo tyde på, at banken ikke bare har tilbageholdt oplysninger, men at man bevidst har givet nogle forkerte oplysninger til myndighederne. Hvis det er det, der er sket, er det helt uset og højst usædvanligt, siger han.

Danske Banks chef for Compliance - at leve op til regler og love - Anders Meinert Jørgensen fortæller til Berlingske, at Danske Bank har en "konstruktiv" dialog med de estiske myndigheder samt en større intern undersøgelse.

/ritzau/