Der er lang vej endnu, selv om Trump melder om fremgang i handelskrig med Kina, mener erhvervsorganisationer.

Dansk erhvervsliv tør ikke ånde lettet op, selv om USA's præsident, Donald Trump, har bebudet, at den verserende handelskrig mellem USA og Kina nærmer sig en afslutning.

Peter Thagesen, underdirektør hos Dansk Industri, mener, at der er lang vej endnu.

- Jeg synes, at de meldinger, der kommer fra Trump-administrationens side, skifter fra dag til dag. Så jeg tror, at man skal være meget behersket optimistisk.

- Jeg tolker det ikke, som om at handelskrigen er ved at være afsluttet, siger han.

Samme vurdering kommer Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv, med.

- Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig god nyhed. Men jeg tror også, at vi må erkende, at Donald Trump har det lidt med at overdrive, hvor stor en nyhed det er.

- Det er alt for tidligt at bryde ud i de helt store jubelscener, siger han.

Ifølge Trump er Kina og USA nået frem til en vigtig "fase et" i deres handelsforhandlinger, hvilket de to erhvervsorganisationer også hæfter sig ved.

Men meldingen giver håb om, at handelskrigen snart kan komme til en ende. Og det vil være positivt for de danske virksomheder.

- Når det går dårligt på de markeder (USA's og Kinas, red.), er det selvfølgelig noget, der smitter af på dansk eksport. Det rammer danske virksomheder på mange måder, siger Peter Thagesen.

Ifølge Michael Bremerskov Jensen fra Dansk Erhverv vil mange danske virksomheder drage et lettelsens suk, hvis handelskrigen bliver afblæst.

- Der er danske virksomheder, der har produktion i Kina, hvorfra de sender varerne til USA. Og de bliver af amerikanske toldere takseret som kinesiske varer og derved pålagt den straftold, Trump har indført.

- Derfor vil den svære og omkostningstunge proces, det er at flytte produktionen fra Kina til et andet land, ikke blive relevant, hvis handelskrigen får en afslutning, siger han.

Handelsstriden mellem Kina og USA har allerede sat dybe spor i verdensøkonomien. Internationale organisationer har flere gange nedjusteret forventningen til den globale vækst i år og næste år.

/ritzau/