Danmark kan ikke forlade sig på EU. Vi må selv gøre en indsats for at få CO2-udslippet fra huse og biler ned.

København. Kraftværkernes brancheorganisation, Dansk Energi, er tilfreds med, at Klimarådet i en ny analyse sætter kraftige spørgsmålstegn ved EU's skrantende CO2-kvotesystem.

Det siger vicedirektør Anders Stouge.

- Vi er glade for, at Klimarådet nu råber vagt i gevær og viser, at vi ikke kun kan sætte vores lid til kvotesystemet, som det ser ud i dag, hvis vi skal nå vores klimamål for 2030, siger han i en kommentar.

Der skal en konkret dansk indsats til for at nedbringe udslippet af CO2 fra især transport og bygninger, mener han. Regeringen har opstillet et mål om, at halvdelen af vores energiforbrug i 2030 kommer fra vedvarende energi.

- Samtidig viser rapporten, at grønne investeringer i Danmark faktisk giver god mening og har en reel effekt på CO2-udledningen. Det er endnu en grund til at lægge en langsigtet og ambitiøs plan for den grønne omstilling af Danmark, tilføjer vicedirektøren.

Netop nu skal politikerne beslutte, hvad der skal ske med landvindmøller efter 2018, hvor de nuværende støtteordninger udløber.

- Danske investorer har projekter for omkring fem milliarder kroner ude at svømme og afventer en afklaring, siger Anders Stouge.

Hvis Danmark skal nå sine klimamål for 2030 og målet om at være et lavemissionssamfund i 2050, er det først og fremmest transport og individuel opvarmning, der skal holde for, påpeger han.

- Her må vi se på, hvordan vi kan udnytte vores investeringer i grøn elproduktion til at erstatte benzinbiler og olie- og gasfyr i hele landet, siger Anders Stouge.

Han medgiver, at Danmark sammen med de øvrige EU-lande arbejder på at genoprette EU's kvotesystem, som næsten ikke fungerer på grund af et enormt overskud af kvoter på markedet.

- Men der skal gøres endnu mere for at reparere kvotesystemet, hvis det skal spille en reel rolle i klimapolitikken, siger Dansk Energis vicedirektør.

/ritzau/