Arkivfoto: Eivind Kolding er fyret i Novo A/S
Arkivfoto: Eivind Kolding er fyret i Novo A/S Foto: Søren Bidstrup

København: Det blev til mindre end to år i spidsen af Novo Nordisk Fondens milliardstore pengetank, Novo A/S, for Eivind Kolding.

Han blev således fredag fyret, da bestyrelsen i stedet vil have en administrerende direktør "med en anden baggrund" end Eivind Kolding.

»Jeg havde gerne fortsat i Novo A/S, så det var uventet for mig dette her. Men det er bestyrelsen, der bestemmer, hvornår der skal komme en ny ledelse. Det har jeg forståelse for, for jeg har jo været i spillet i mange år,« siger Eivind Kolding.

Han kom til Novo A/S efter 23 år i A.P. Møller - Mærsk og en kort periode som administrerende direktør for Danske Bank. Bestyrelsen fremhævede her hans evner inden for ledelse og opkøb.

Kåre Schultz

Det var dog ingen hemmelighed, at Eivind Koldings kompetencer inden for medicinal- og biotek, som er der Novo A/S investerer store summer, var begrænsede.

»Jeg kan ikke sige, hvilke kompetencer, jeg ikke har haft. Det er bestyrelsen, der har haft den drøftelse.«

»Men jeg har det godt med min tid her. Vi fik et rekordresultat i 2014 og får det igen i 2015. Der er vækst i alle områder, så jeg kan ikke være andet end godt tilfreds,« siger Eivind Kolding.

Kongen af gyldne håndtryk - 1

Det er anden gang på mindre end fem år, at Eivind Kolding er blevet fyret fra et absolut topjob i dansk erhvervsliv. Han blev også afskediget som direktør for Danske Bank, da han i høj grad fik skylden for det enorme imageknæk, banken tog efter finanskrisen.

Formand for Novo A/S bestyrelse Sten Scheibye bekræfter over for Ritzau Finans, at der er tale om en fyring.

»Ja. Det er jo det, der i bund og grund er sket,« siger Sten Scheibye.

Kåre Schultz

I forvejen mangler Novo en finansdirektør.

»Og det var i forbindelse med processen om at finde en ny finansdirektør, som var sat i gang, at vi i bestyrelsen har vurderet de samlede kompetencer, ledelsesopgaver og profil i Novo,« siger Sten Scheibye.

Med sig får Eivind Kolding, hvad han beskriver som "en god aftale" om sin afsked bestående at et års opsigelse og et års løn. Det svarer ifølge bestyrelsesformand Sten Scheibye til "godt 20 millioner kroner".

/ritzau/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.