Et britisk iværksætterpar tog kampen op mod Google, og det resulterede i en rekordstor milliardbøde til it-giganten. Nu fortæller parret om den årelange strid.

I slutningen af juni sidste år fik it-giganten Google en solid mavepuster af EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager: 18 milliarder kroner lød den enorme bøde, som Vestager og EU tildelte Google for at have misbrugt sin dominerende markedsposition med sin søgemaskine inden for internetshopping.

Men bag den rekordstore bøde gemmer sig et årelangt opslidende opgør, der bedst kan karakteriseres som en moderne udgave af Davids kamp mod Goliat: På den ene side et ukendt britisk it-iværksætterægtepar, på den anden side Google, et af verdens største selskaber med milliarder af dollars og en hær af advokater i ryggen.

'Blacklistet' af Google

Det var i 2005, at det britiske ægtepar Adam og Shivaun Raff sagde deres jobs op for sammen at starte prissammenligningssiden Foundem. Ideen var at sammenligne priser på en lang række forbrugsgoder på de dele af internet, som Googles søgemaskine ikke kiggede efter.

Shivaun Raff, 49 år.
Shivaun Raff, 49 år. Foto: Twitter
Vis mere

Adam Raff. 51 år.
Adam Raff. 51 år. Foto: Twitter
Vis mere

Få dage efter parret havde lanceret sitet i juni 2006, opdagede de dog, at Foundem raslede ned ad Googles søgeresultater til trods for, at deres site lå i toppen hos Yahoo og Microsofts søgemaskine Bing. Og det er afgørende, for ca. 90 pct. af alle internetsøgninger i Europa foretages via Google. Men selvom ægteparret gentagne gange kontaktede it-giganten, fik de aldrig svar på hvorfor.

I december 2008 blev Foundem udnævnt til Storbritanniens bedste prissammenligningsside af tv-kanalen Channel 5’s ’The Gadget Show’, og med den titel i hånden kontaktede Raff-parret igen Google, endnu en gang uden resultat. Det blev et afgørende vendepunkt, fortæller parret nu for første gang i marts/april-udgaven af magasinet Wired.

»Det var punktet, hvor vi sagde til hinanden: ‘Hul i det. Google er nogle bøller. Det her er forkert. Vi vinder den her’,« siger 49-årige Shivaun Raff til Wired.

Gik til EU-kommissionen

Efter et år med klager lykkedes det i slutningen af 2009 endelig parret at få Google til at ’hvidliste’ deres site. Og pludselig eksploderede trafikken fra Google til Foundem med ’omkring 10.000 procent’.

Men det efterlod parret i et dilemma, for de havde set, hvordan Google kvalte enhver konkurrence ved at placere søgeresultaterne fra sin egen prissammenligningstjeneste Google Shopping først. Derfor tog de i 2010 klagen videre til Europa-Kommissionen i Bruxelles, og hurtigt voksede sagen med klager fra andre selskaber som TripAdvisor og Expedia. Da Margrethe Vestager i 2014 overtog posten som konkurrencekommissær kom der for alvor skred i sagen, der efter syv års tilløb altså resulterede i den enorme bøde på 18 mia. kr. i juni sidste år.

Men selvom parret endte som vinder i den årelange strid mod it-giganten, føler de ikke, at de står som sejrherrer. For deres virksomhed er for længst lagt i ruiner. Alligevel har det været kampen og ventetiden værd.

»De ville have været forkert at bakke ud. Så vi gjorde det rigtige,« siger 51-årige Adam Raff til Wired.

Google har siden appelleret Europa-Kommissionens bøde til EU-domstolen, og derfor vil der formentlig gå flere år, før Raff-parrets civile søgsmål mod Google bliver afgjort.