Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det danske C25-indeks er knaldrødt.

Mandag eftermiddag er det faldet godt tre procent. Et fald på mere end 20 procent fra seneste kurstop, skriver Euroinvestor.

Det danske eliteindeks er altså under 1616,55 og det betyder, at aktiemarkedet nu har nået 'bear market'.

En nedgang, der for alvor har taget fat i takt med, at inflationen tager til, og centralbankerne forventes at hæve renterne.

For prissætningen på aktier er afhængig af renterne, forklarer Simon Richard Nielsen, der er ansvarshavende chefredaktør på finansmediet Euroinvestor, til B.T.

»Vi har haft 20-30 år, hvor aktiemarkedet i Danmark, sammen med USA, har været det stærkeste i verden. Og det har vi, dels fordi vi har nogle gode virksomheder på aktiemarkedet, og dels fordi vi har fået meget hjælp af, at renterne i to årtier er faldet og faldet,« siger han og fortsætter:

»Nu sker der modsatte så, hvor renterne tordner op.«

Men det er ikke unormalt, at aktierne falder. Heller ikke, at de kan gøre det i en periode, fortæller han.

»Der er ingen, der ved, hvor meget de kommer til at falde. Den kommende tid bliver meget usikker, og man kan ikke sige noget fornuftigt om, hvorvidt vi har ramt bunden. Det er der vitterlig ingen, der ved,« siger Simon Richard Nielsen og fortsætter:

»Erfaringsmæssigt vil jeg sige, at det er bekymrende. Sådan en nedtur har det med at være selvforstærkende. I takt med at aktierne falder, er der mange investorer, der giver op. Det håber jeg ikke sker.«

Ifølge ham er det vigtigt ikke at panikke over den røde kurs.

»Aktierne er et spejl af den aktivitet, der er i den virkelige verden. Og verden går jo ikke i stå. Alt bliver godt igen på et eller anden tidspunkt. Det værste, man kan gøre, er at gå ud på bunden – hvis det altså er bunden, vi ser,« siger han.

Andre læser også