Danmark er førende på produktion af bæredygtige laksefarme til lands. Nu skal idéen eksporteres til USA.

Hvide Sande. Et danskbaseret firma, der er førende i verden med produktion af store bæredygtige laks til lands, har netop rejst en halv milliard kroner hos investorer til at starte et kæmpe lakseanlæg op i Miami i USA.

Produktionen af bæredygtig og medicinfri laks i bassiner til lands anses for at have stort internationalt potentiale på et globalt fiskemarked, hvor de fleste spisefisk i dag kommer fra fiskefarme.

Laksevirksomheden i Miami, som er ved at blive bygget af selskabet Atlantic Sapphire, bygger på en teknologi, hvor nogle få danske virksomheder udgør verdenseliten.

Mens der i et almindeligt dambrug bruges helt op mod 50.000 liter vand per kilo produceret fisk, så kan et recyklingsanlæg nøjes med omkring 500 liter.

Anlægget i Miami skal på sigt producere 90.000 ton laks om året. Det vil femdoble den nuværende lakseproduktion i USA.

I dag importeres det meste af et årligt forbrug i USA på 500.000 ton med fly fra udlandet.

Lidt af det kommer fra Langsand Laks i Hvide Sande. Her har idémand og medstifter af Atlantic Sapphire, Thue Holm, i seks år knoklet med at producere laks på verdens første recirkulerende laksefarm til lands.

- Amerikanerne er vilde med laks, der skåner miljøet og er fri for medicin og kunstige farvestoffer. Derfor er det nu lykkedes os at rejse den nødvendige kapital til at starte et kæmpe anlæg op i Miami, siger han.

Ud over de 500 millioner kroner fra primært norske investorer, der har stor erfaring med lakseproduktion, så har Norges største Bank, DNB, givet tilsagn om yderligere 400 millioner kroner, hvis projektet i løbet af det næste års tid henter yderligere investeringer på 230 millioner kroner i hus.

Bjarne Hald Olesen er administrerende direktør i Billund Aquaculture med 30 års erfaring i at opdrætte laks til lands. Primært som småfisk til senere udsætning i havbrug. Han skal levere teknikken til anlægget i Miami.

- Potentialet ved fremover at lave store og værdifulde fisk som laks til lands er enormt. Det bliver mere og mere den vej, det går, og Danmark har et stort forspring, siger han.

/ritzau/