Lyt til artiklen

Carlsberg har besluttet, at man vil forlade Rusland fuldstændigt. Selskabet mister milliardomsætning.

Carlsberg vil fremover ikke drive forretning i Rusland. Det meddeler den danske bryggerikoncern i en fondsbørsmeddelelse mandag. Beslutningen er truffet som følge af Ruslands invasion i Ukraine.

Selskabet lukkede tidligere i marts ned for salg og produktion af Carlsberg-øl i Rusland.

Men nu tager man skridtet videre og påbegynder arbejdet med at frasælge alle sine aktiviteter i Rusland, herunder Baltika-brandet.

- Vi har taget den vanskelige og umiddelbare beslutning om at afhænde alle vores forretninger i Rusland, hvilket vi mener er den rette ting at gøre i den nuværende situation.

- Når det er effektueret, vil vi ikke længere være til stede i Rusland, hedder det i en pressemeddelelse.

Indtil der er fundet en køber, vil bryggerierne i Rusland fortsætte den nuværende drift af hensyn til de ansatte og deres familier. Og mens krigen i Ukraine pågår, vil hele overskuddet fra den russiske forretning blive doneret til nødhjælpsorganisationer.

Carlsberg havde sidste år en omsætning på 6,5 milliarder kroner i Rusland og et driftsresultat på 682 millioner kroner.

Selskabet vil senere meddele, hvad afviklingen af de russiske aktiviteter mere præcist kommer til at betyde for regnskabstallene og forventningerne til den fremtidige indtjening.

Det er fortsat også uklart, hvad de russiske aktiviteter værdisættes til. Men det vil ifølge pressemeddelelsen resultere i en "betydelig" nedskrivning af selskabets aktiver.

Carlsberg-koncernen sidder på omkring en tredjedel af ølmarkedet i Rusland, ikke mindst i kraft af den lokale Baltika-øl.

Salget i Rusland og Ukraine udgør ni procent af bryggeriets samlede omsætning.

Tidligere mandag meddelte Carlsbergs konkurrent Heineken, at man også vil frasælge alle sine aktiviteter i Rusland.

/ritzau/