Hvis hovedvejen på Anholt bliver ædt af bølgerne, vil det få fatale konsekvenser for øen, mener borgmester.

København. Selv om Norddjurs Kommune allerede har modtaget seks millioner kroner fra regeringen til at kystsikre hovedgaden på Anholt, er det langt fra nok, mener kommunens borgmester, Jan Petersen (S).

Sikringen af vejen, der forbinder havnen med resten af øen, koster ifølge borgmesteren 16 millioner kroner. Den regning er hverken kommunen eller lodsejerne ved vejen i stand til at betale, lyder det.

- Vi står med Danmarks mest isolerede ø med det her enormt store problem. Vi har brug for, at det bliver prioriteret fra den statslige støtte. Nu er vi tvunget ud i en indsamling, siger han.

Øens beboere har valgt selv at tage kampen op mod bølgerne, der æder sig ind på deres hovedvej. De vil begynde en onlineindsamling, hvor private kan bidrage til kystsikringen - såkaldt crowdfunding.

- Fra kommunens side bakker vi op om indsamlingen. Det er en rigtig god idé. Crowdfunding er en ny måde at forsøge at prøve at gøre det på, siger Jan Petersen.

Anholt bliver besøgt af mellem 60.000 og 85.000 mennesker årligt, vurderer Liselotte Arentz Sørensen, der er formand for øens borgerforening.

- Vi håber at kunne få bare en brøkdel af dem til at hjælpe os, siger hun til DR Østjylland.

Ifølge borgmesteren er hovedvejen afgørende for øens funktion. Han kan slet ikke forestille sig, hvordan øen vil fungere om sommeren uden. Det vil gå ud over turistmulighederne på øen, hvis den forsvinder.

- Uden denne her forbindelse, er det rigtig svært at se, hvad vi skal gøre, siger han.

Borgmesteren vil lægge yderligere pres på regeringen for mere hjælp ud over de seks millioner kroner, der allerede er givet.

- Nu går vi en anden vej. Det sender et signal om, at øen tager affære selv. Det håber jeg vil blive belønnet politisk, siger han.

/ritzau/