Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Stigende renter er med til at gøre, at boligejere og virksomheder undersøger muligheder for omlægning af lån.

Både private boligejere og virksomheder viser interesse for at lægge deres realkreditlån om.

Det viser en opgørelse fra Finans Danmark, en interesseorganisation for den finansielle sektor.

I april har realkreditinstitutterne givet næsten 13.700 lånetilbud til omlægning af boligejeres realkreditlån. Det svarer til mere end syv ud af ti af det samlede antal lånetilbud til ejerboliger og sommerhuse.

Ifølge Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, er den seneste tids rentestigninger en del af forklaringen på, at så mange nu undersøger mulighederne for at omlægge realkreditlånet.

Det skyldes, at når renterne stiger, så vil kursen på obligationerne bag lånene falde og kan dermed indfris til en lavere kurs, end de er optaget til. Vælger man at lægge sit fastforrentede lån om til ét med en højere rente, kan man på den måde skære ned på sin restgæld.

»Når omlægninger udgør langt størstedelen af lånetilbuddene i april måned, vidner det om, at det er noget, der optager boligejerne,« siger Ane Arnth Jensen i en pressemeddelelse.

I dag lyder renten på et fastforrentet lån på 3,5 procent. Til sammenligning var renten 1,5 procent mod slutningen af sidste år, mens den var blot 0,5 procent i starten af 2021.

Med andre ord er renten på ganske kort tid fløjet i vejret.

Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er det lige nu en særlig gruppe af boligejere, der kan have gavn af en omlægning.

»Aktuelt er det især boligejere med lån på 0,5, 1,0 og 1,5 procent, hvor en opkonvertering vil være værd at overveje, da de kan skære en god luns af restgælden.«

!Hvor det tidligere har drejet sig om at gå ned i rente, så vandrer boligejerne i denne omgang op i rente,« siger han i en kommentar.

Opgørelsen fra Finans Danmark viser, at også virksomheder, der har finansieret deres ejendomme med realkreditlån, er med på bølgen.

I april har virksomheder indhentet 1900 lånetilbud til omlægning af realkreditlån.

/ritzau/

Andre læser også