Der blev færre danske lønmodtagere i juli. Tilbagegangen er midlertidig, lyder vurdering.

København. I juli var antallet af lønmodtagere 1200 lavere end i juni. Det er det første fald i lønmodtagerbeskæftigelsen siden foråret 2013, oplyser Danmarks Statistik.

- Faldet skal tolkes med en vis varsomhed, idet usikkerheden vurderes som lidt større end normalt i sommermånederne, konkluderer Danmarks Statistik.

Makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen kalder faldet for ganske bemærkelsesværdigt.

- For beskæftigelsen er faktisk vokset uafbrudt siden 2013 og er i gennemsnit steget med mere end 3500 i måneden i løbet af det seneste år.

- Med andre ord er det altså blandt andet her, at det økonomiske opsving for alvor skinner igennem. Derfor giver det også anledning til panderynker, at en af de mest solide opsvingsindikatorer nu hænger lidt i bremsen, skriver han i en kommentar.

Der er dog ikke anledning til "dybe panderynker", tilføjer han.

Cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, mener heller ikke, at faldet i beskæftigelsen bør give grund til panik. Det sker efter markant fremgang.

- Det er derfor også alt for tidligt at kalde det en vending på arbejdsmarkedet. Der var også sidste år en meget tydelig tendens til, at beskæftigelsestallet for juli var svagere end månederne omkring.

- Vores vurdering er derfor også, at når vi får tal for august og september, så vil de vise fremgang i beskæftigelsen, skriver han i en kommentar.

Danmarks Statistik fremhæver, at faldet i beskæftigelsen går hånd i hånd med en stigning i arbejdsløsheden i juli.

Bruttoledigheden steg med 4700 personer fra juni til juli. Ledighedsprocenten steg dermed til 4,5 procent efter at have ligget på 4,3 procent i seks måneder i træk.

Danmarks Statistik tager dog forbehold for ændring i datakilderne. Det giver formentligt et mere retvisende billede af ledigheden, men den nye måde at opgøre på giver altså et stort hop fra juni til juli, lød det tidligere på måneden.

/ritzau/