En opgørelse viser, at bnp-udviklingen har været positiv over hele landet. København har førertrøjen på.

København. Det er hele Danmark, der har glæde af den høje vækst, som dansk økonomi oplever i disse år.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, der har kigget på udviklingen i bnp for hver af de 11 landsdele.

Alle 11 oplevede i modsætning til året forinden positiv vækst, herunder også Vestjylland, som ellers måtte se økonomien skrumpe i 2015.

Det er dog fortsat Københavns omegn, der har førertrøjen på med en årsvækst på 3,6 procent.

Og hovedstadsområdet - inklusive København by og Nordsjælland - var da også det eneste sted i landet, hvor væksten var højere end landsgennemsnittet.

Udviklingen skal ifølge Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, ses i forhold til befolkningstilvæksten.

For samtidig med, at København har opnået en bnp-vækst på 16,6 procent de seneste 10 år, så er der også flyttet 16,1 procent flere til byen.

- Rigtig meget handler om, at vi siden krisen har set en markant ændring i befolkningen, hvor de yngre i stort tal er søgt til de store byer og især til København, mens resten af landet især har fået flere pensionister.

- Det er svært at skabe vækst, når den kvalificerede arbejdskraft ikke er til stede, og det er svært at tiltrække den kvalificerede arbejdskraft, når der ikke er vækst, skriver Las Olsen i en analyse af tallene.

I det lys har Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, også noteret sig, at bnp per indbygger er rekordhøjt på Bornholm og i Sydjylland.

Og så bemærker han, at landsdelenes bnp er et udtryk for, hvor produktionen foregår, og ikke hvordan velstanden er fordelt.

Det er både relevant i København, som har mange pendlere fra andre landsdele, og i de områder, hvor overførselsindkomster er med til at mindske forskellene til andre dele af landet.

/ritzau/