Med den måde skattekronerne bliver brugt på, forstår nogle af landets store erhvervsmænd godt, hvorfor man kan få lyst til at tage sine penge og flytte til udlandet

Når politikerne sviner med vores penge, halvdelen af danskerne lever på overførselsindkomst, bureaukratiet er tungere end cement, og man selv efter døden plyndres af staten, kan nogle af landets store erhvervsmænd godt forstå, at det kan være fristende at tage sin formue og flytte til udlandet.

Udmeldingerne kommer i kølvandet på, at Jysk-grundlæggeren Lars Larsen i et stort interview med BT i weekenden udtalte, at »de er nogle forrædere, dem der tjener en masse penge i Danmark og så stikker af til udlandet

Artiklen fik bl.a.tidligere Saxo Bank-direktør, Lars Seier Christensen til på Facebook at skrive, at det for ham er 'svært ikke at føle sig truffet'.

Nu kommenterer flere danske erhvervsmænd på Dyne-Larsens kritik. Milliardæren Karsten Ree, tidligere ejer af Den Blå Avis og ejer af Ree Park, betaler med glæde skat af sin formue i Danmark, men arveafgiften er en torn i øjet.

»Når man hele livet tjener penge og betaler skat, så kommer staten lige og plyndrer en én gang til, når man er kreperet, og skræller 15 pct. af hele beløbet. For mange mennesker er det en ulykke, fordi pengene står i materielle aktiver, så de skal ud og låne penge for at betale afgiften. Arveafgiften er den eneste undskyldning for at forlade vores meget udmærkede land,« siger Karsten Ree, der selv har brugt meget tid og mange penge på at sikre generationsskiftet.

Han finder det samtidig ironisk, at det især er den del af befolkningen, som trækker flest penge ud af det offentlige, som ikke ønsker skattelettelser.

»Alle dem, der råber højest om ikke at sænke skatten, er dem der bidrager mindst. Når over halvdelen af samfundet efterhånden er på overførselsindkomst, bliver elastikken spændt ud. Jeg forstår godt, at dem, der trækker læsset hver dag, ikke synes, det er sjovt at betale så meget i skat,« siger Karsten Ree.

Asger Aamund, direktør for A.J. Aamund, mener, at vi simpelthen betaler alt for meget i skat i forhold til, hvad vi får tilbage i velfærdsydelser.

»Der er lang ventetid på skadestuerne og ulækre skoletoiletter, og det er i et land, der plyndrer sin egen befolkning. Politikerne sviner med vores penge, så jeg kan godt forstå, at folk, der arbejder hårdt og har tjent mange penge, ikke vil være til grin for deres egne penge,« siger han.

Lars Larsens kritik går bl.a. på, at vores velfærdssamfund ikke kan hænge sammen, hvis de med mange penge tager dem med ud af landet. Men Asger Aamund mener ikke, at man skal være loyal overfor et samfund, der ‘misbruger ens midler’.

»Man skylder ikke samfundet noget, når de har smidt penge ud til alt muligt. Havde vi haft et super velfærdssamfund, så kunne jeg forstå Lars Larsen, men når man har et cementtungt bureaukrati, som ligger henover os, så forstår jeg ham ikke,« siger Asger Aamund.

Bureaukratiet peger den danske mangemillionær og stifter af Jubii, Martin Thorborg, også på. Han har selv tidligere boet i Florida i fire år, hvor han i den periode både betalte skat i Danmark og USA, fordi han både arbejdede i USA, men stadig havde virksomheder i Danmark. Og selvom han ihærdigt prøvede at gøre alle myndigheder glade, var det en jungle.

»Jeg betalte Deloitte 250.000 om året for at sikre, at jeg ikke gjorde noget forkert. Jeg ville holde de amerikanske og danske skattemyndigheder glade, men selv en kvart million om året var ikke nok til den rådgivning, og jeg sad med en fornemmelse af ikke at vide, om jeg snød nogen, men jeg kunne aldrig få et klart svar,« siger Martin Thorborg og tilføjer:

»Jeg synes rent moralsk, at Lars Larsen har en god pointe, men jeg har også respekt for, at det kan være så komplekst, at det kan være svært at finde ud af,« siger Martin Thorborg

Han kunne godt have valgt at hive sine virksomheder ud af Danmark for på den måde at slippe for den høje skat, men det mente han ikke, var det rigtige at gøre.

»Det er værdier, der er skabt i Danmark, så de skal også blive her,« siger Martin Thorborg.