Giganten Apple har taget de helt tunge våben med i retten i kampen mod iPhone-ejeren David Lysgaard.

København. Milliardkoncernen Apple, der står bag kendte produkter som iPhones, iPads, Mac-computere og Apple-tv, har taget hele arsenalet med i sin kamp mod David Lysgaard.

Apple har stævnet ham ved retten i Glostrup for at få underkendt hans krav om, at han skal have en ny iPhone eller pengene tilbage.

Apple havde givet ham en iPhone med brugte dele, men det vil David Lysgaard ikke acceptere.

- Jeg vil bare gerne have, at Apple ombytter mit produkt eller får pengene tilbage, som jeg har ret til ifølge loven.

- Der kan ikke være meget tvivl om, at hvis man satte en helt ny iPhone til salg ved siden af en, der var genbrugt, så ville den helt nye være flere penge værd, sagde David Lysgaard under sin forklaring i retten.

Apple på sin side argumenterer for, at telefonen er så god som ny, og at det er en trend, at selskaber genbruger komponenter for at mindske miljøbelastningen.

Derudover har Apple sendt en af sine øverste chefer til Glostrup, nemlig Michael Lanigan.

Han er ansvarlig for alt service inden for Apple samt produktionen i Kina under titlen Seniordirector Apple Care and Technology Group.

Af frygt for, at der ville komme erhvervshemmeligheder frem, sker afhøringen dog for delvist lukkede døre.

Michael Lanigan forklarer, at mange af de komponenter, der bliver brugt til reparation, ikke er i stykker, men ofte produceret for at have lagre eller er kommet tilbage fra telefoner, der ikke er brugt eller har softwarefejl.

- Det er det samme, som en ny. De har samme garanti, som helt nye telefoner, siger Michael Lanigan.

Sagen mellem David Lysgaard og Apple er principiel, fordi den skal afgøre, om selskaber kan spise kunder af med at give dem en erstatning, der ikke er fabriksny.

Det berører potentielt hundreder tusinder køb og ombytninger af elektronik og andre varer i Danmark samt hele Europa, da den kan skabe præcedens.

Sagen startede, da David Lysgaards iPhone købt i 2011 gik i stykker flere gange. Han krævede ombytning til et tilsvarende produkt eller pengene tilbage, som loven giver ham ret til.

David Lysgaard fik dog en såkaldt "remanufactured" telefon i stedet. Det dækker over, at en telefon er bygget delvist på genbrugte dele.

Det ville David Lysgaard ikke acceptere, og Forbrugerklagenævnet gav ham ret. Det har Apple nu udfordret ved retten.

/ritzau/