Trods lavere fart på stigning i beskæftigelsen er antallet af lønmodtagere det højeste siden 2008.

København. Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark og nåede i februar et nyt højdepunkt. Antallet af lønmodtagere er det højeste i otte år, oplyser Danmarks Statistik.

I februar steg antallet af lønmodtagere med 700.

- 2.677.700 personer havde et lønmodtagerjob i februar. Det er 44.200 færre, end da lønmodtagerbeskæftigelsen toppede i 2008, skriver Danmarks Statistik.

- Stigningen er lavere end den gennemsnitlige månedlige stigning over de foregående 12 måneder, som var på 3800 lønmodtagere. Til trods for den svage udvikling i den seneste måned er antallet af lønmodtagere nu på det højeste niveau i otte år, lyder det.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, bider især mærke i, at tempoet er taget af.

- Det var en væsentligt mindre stigning, end vi har været vant til gennem 2016, og kommer efter en januar, der også var til den lave side, skriver han i en kommentar.

- Til forskel fra tidligere blev februartallet ikke trukket ned af et fald i offentligt ansatte, så det er altså virksomhedernes jobskabelse, der er løjet af. Blandt andet var der 700 færre ansatte i industrien end i januar.

Et forsigtigt bud kan være, at jobopsvinget er gået et gear ned, siger Las Olsen.

- Det skyldes næppe svagere efterspørgsel, for verdensøkonomien ser om noget ud til at være på vej mod højere vækst, og også herhjemme taler meget for større salg. En anden forklaring kan være, at virksomhederne mangler folk at ansætte, siger han.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ser cheføkonom Erik Bjørsted ingen grund til at frygte manglende hænder på arbejdsmarkedet.

- Halvdelen af jobfremgangen siden 2013 har således været båret af deltidsjob. Det betyder, at hvis behovet opstår, så kan arbejdsgiverne skrue op for arbejdstiden og oprette flere fuldtidsstillinger i stedet for deltidsstillinger.

- Dertil kommer, at de mange reformer, vi har gennemført siden 2006, vil bidrage til den største vækst, vi har set i arbejdsstyrken siden 70erne og 80erne. Vi har således hænder nok til rådighed de kommende år, skriver han i en kommentar.

Der er dog brug for fokus på uddannelse, så den ledige arbejdskraft har de rette kvalifikationer, mener han.

/ritzau/