Da statsminister Mette Frederiksen onsdag aften gjorde det endeligt forbi med coronarestriktionerne, var det med blandede følelser for Ann Løwenstein.

Som pædagogisk leder af daginstitutionen Skattekisten i Aarhus ser hun nemlig nu ind i en tid, hvor smitten forventes at stige og formentlig også ramme hende og hendes medarbejdere.

Faktisk frygter hun decideret den kommende periode og forventer nærmest det værste.

»Vi har en forældregruppe på omkring 100 personer, der efter at have hentet eller afleveret børn hos os går 100 forskellige steder hen. Så det bliver barskt. Vi bliver en ren smittekedel,« siger hun til B.T.

Skattekisten er en daginstitution med to vuggestuegrupper og to børnehavegrupper. Indtil videre har kun fire ud af hendes 17 fastansatte medarbejdere været ramt af smitte og isolation, så derfor er der stadig risiko for, at mange flere bliver ramt.

Og særligt fordi de arbejder med små børn, har de ikke mulighed for at holde god afstand.

»Jeg kan ikke kigge på et barn på halvandet år og sige: 'Du skal ikke trøstes'.«

Om restriktionerne skulle fjernes nu eller blive lidt længere, kalder Ann Løwenstein derfor også for 'pest eller kolera'.

Tidligere har de kunnet have restriktioner, der eksempelvis betød, at forældrene ikke kom for tæt på, og at de gik hurtigt ind og ud ved aflevering og afhentning.

Sådan bliver det ikke længere 1. februar, hvor alle restriktioner fjernes.

»Omvendt glæder jeg mig sindssygt meget til at kunne arbejde på tværs af grupperne igen og få en normaliseret hverdag og invitere forældrene mere ind igen,« siger Ann Løwenstein og fortsætter:

»Men den næste måned bliver pivbarsk. Jeg tænker, mit personale falder som fluer.«

Smittetallene blandt de ansatte på landets plejecentre, skoler og daginstitutioner er i øjeblikket højt. Derfor lød der også en bekymring fra fagforbundet FOA onsdag.

»Jeg frygter, at genåbningen betyder endnu flere syge kolleger og lukkede institutioner. Det rammer de børn, som oplever færre pædagogisk personale, de tilbageværende medarbejdere og forældrene,« siger formand for pædagogisk sektor i FOA Kim Henriksen i en pressemeddelelse.

FOA efterspørger derfor klare retningslinjer, som afspejler den virkelighed, som institutionerne står i, siger de.

Ann Løwenstein kalder også den offentlige sektor for 'en tikkende bombe' lige nu på grund af de mange medarbejdere, der endnu ikke har været smittet.

Men hos Skattekisten er planen at tage en uge ad gangen, som de har gjort de sidste to år. Og i mellemtiden har de fået ansat 18 nye vikarer, der kan supplere, hvor der måtte opstå huller i vagtplanen.

»Det hele er svært at navigere i. På den ene side glædes vi over, at restriktionerne fjernes, men det giver os også en bekymring. Men vi møder det hele med højt humør, og vi tager ja-hatten på,« siger Ann Løwenstein, der med et smil påpeger, at de 'må rulle sig i sprit'.

Andre læser også