Selvom det gælder om at holde hovedet koldt på aktiemarkedet, så begynder sveden så småt at pible frem rundtomkring i hele verden.

Det skyldes de stigende bekymringer over de blodrøde tal, som markedet nu hjemsøges af.

Alene onsdag oplevede det danske aktiemarked et fald på 2,6 procent på OMXC25-indekset (de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs, red.)

Som så ofte før er det, når tingene ikke helt fungerer i USA, at det danske marked påvirkes. Og der er altså nogle ting, som ikke går som forventet derovre.

Tirsdag præsenterede amerikanerne et slående fald i industrisektoren, selvom der var ventet en fremgang.

Der er mange forskellige grunde til, at markedet er sat i bakgear i disse dage. De to primære årsager er dog det nuværende brexit-mareridt, som ingen aner, hvordan ender, og så handelskrigen mellem USA og Kina.

Og det er specielt sidstnævnte, der påvirker markedet internationalt set.

»Hvis Kina køber mindre af os, så skal vi fremstille mindre og får færre ordrer at opfylde. Disse data indikerer, at vi ikke er immune over for handelstvisten, som skader os såvel som Kina,« siger Sam Stovall, chefstrateg i CFRA Research, til Reuters.

Og der er altså ikke noget, som tyder på, at den bitre handelskrig med Kina stopper lige foreløbig. Kineserne har også sat told på varerne. Begge stormagter, USA og Kina, spiller nu med musklerne.

'Vi har ikke brug for Kina, og ærligt talt, vi ville være meget bedre foruden,' skrev den amerikanske præsident på Twitter for godt en måned siden.

Samtidig med det blødende aktiemarked fortsætter Donald Trump fortrøstningsfuldt med stramninger.

Onsdag offentliggjorde USA nyheden om højere toldsatser på udvalgte varer produceret i EU, herunder varer fra Danmark.

Det vil blandt andet ramme EU-eksporten af flydele og landbruget. På sidstnævnte ønsker Donald Trump at indføre en told på hele 25 procent.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, siger ifølge Reuters, at told kan rettes mod ost og vin, som importeres fra EU.

Men på aktiemarkedet frygter investorerne, at det bare vil gøre hele situationen værre. Mere told er ikke noget, som sætter gang i væksten.

»Svækkelsen af forholdene i Europa og sænkelse af farten i Kina, det samler sig i sidste ende til den samme ting: Bekymringer om, at den globale økonomi mister farten, hvilket giver investorer en grund til at tage en pause og hæve profitten,« siger Robert Plavik, der er strategisk manager hos SlateStone, til Reuters.

Og det er altså noget, man allerede mærker på markedet. Peter Bækgaard siger til Børsen, at topcheferne er begyndt at sælge ud af deres aktiebeholdning, og det er ikke positivt.

»Når man ser et større omfang af udsalg, som vi ser nu, kan det være et udtryk for, at der er usikkerhed, og at ledelsen er bekymret for, hvor verdensøkonomien er på vej hen,« siger han til det danske finansmedie.

Donald Trump selv er ikke enig i, at den aktuelle krise skyldes handelskonflikten med Kina – som han selv har sat i gang. Han mener, at det drejer sig om de 'falske nyheder', der florerer i medierne.

'Alt det sludder om en rigsretssag, som ikke fører nogen steder hen, driver aktiemarkedet og jeres pensioner nedad,' harcelerede han onsdag aften, dansk tid, på Twitter.

Det britiske FTSE100-indeks i London ramte onsdag det største fald siden januar 2016, da det faldt mere end tre procent.

Det skyldes især usikkerheden omkring briternes brexit – en usikkerhed, der blot eskalerede onsdag aften, da premierminister Boris Johnson meldte ud, at han igen vil suspendere det britiske parlament.